03/25/16 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Кадафи и Асад предупредили Европа за терористичната заплаха още преди няколко години (ВИДЕО)

 Брюкселската полиция провежда специализирана операция в центъра на града. Очевидци съобщават за арестувани. Силите за сигурност издирват съучастника на братя Ал Бакрауи, организирали терористичните актове в столицата на Белгия от 22 март.
По-рано служители на белгийските специални служби заявиха, че страната не притежава инфраструктурата, необходима за следенето на всичките заподозрени в тероризъм по подобаващ начин. Но още преди няколко години близкоизточните лидери прогнозираха наплива на джихадистите в Европа и ръста на терористичната заплаха. Тревожните изявления дойдоха от Либия и Сирия. 

„Джихадистите искат да поставят под свой контрол Средиземноморието, а след това те ще нападнат Европа”, каза либийският лидер Муамар Кадафи през 2011 година. Думите му бяха припомнени през март 2015 година от бивш либийски генерал, който прогнозира, че в Европа „след година или две ще се повтори 11 септември”. 

През юни 2103 година президентът на Сирия Башар Асад предупреди, че ако Европа започне да доставя оръжия на опозицията, тя „ще се превърне в пристан за терористите. Тя ще си плати скъпо за това”.

„Тероризмът обхваща света все повече и повече, сблъскваме се с много печалните резултати от политиката на двойните стандарти в тази сфера. Не трябва терористите да бъдат делени на „добри” и „лоши”. Не трябва те да бъдат поддържани в един регион и да се мисли, че тази болест няма да достигне до друга част на планетата”, каза говорителката на руското външно министерство на Русия Мария Захарова. 

На фона на брюкселските терористични актове бившият командващ войските за химическа защита на Великобритания Хамиш де Бретън-Гордън заяви, че мерките за сигурност са засилени и ще бъде направено всичко за ликвидирането на терористите. „Предполагам, че скорошното задържане на Салах Абдеслам може да ускори осъществяването на терористични актове в Брюксел. И останалите в Европа клетки на джихадисти може да се опитат да предприемат нещо, преди Абдеслам да предаде на службите в Брюксел и Париж цялата ценна информация, с която, без съмнение, той разполага”, поясни британският военен. 




Video

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване