03/25/16 16:00
(http://pik.bg)

Какво трябва да знаем ако искаме да се откажем от услугите на "Гугъл"

Какво трябва да знаем ако искаме да се откажем от услугите на "Гугъл"

Представете си, че Google никога не е съществувал. За някои това може и да е много трудно, но нека опитаме. Някои ще открият, че разчитат твърде много на мобилната операционна система на Google, други – че са зависими от търсачката на Google, Google Calendar и Gmail, а трети – че не могат безYouTube и Google Maps.

Ако всички тези услуги са важни за вас, сигурно ще ви е интересно да научите, че Google може да прекрати профила ви по всяко време. Според условията, с които се съгласяваме когато си създаваме акаунт, Google имат право да прекратят профила ви по всяко време, независимо по каква причина, с или без предизвестие.

Ако подобно нещо се случи, ще загубите цялата информация, която съхранявате в услугите на компанията – графици, снимки,  документи, приложения, имейли. Разбира се, това е изключително малко вероятно да се случи, но е добре да знаете, че такава въжможност съществува.

След като вече знаете това обаче, мислите ли, че сами може да се откажете от Google? Или сте станали дотолкова зависими, че подобен въпрос е немислим за вас?

Ако искате да се откажете от Google, трябва да сте убедени, че подобна стъпка си заслужава усилията. Преди да вземете някакво решение, добре е да имате предвид следните неща.

Ще трябва да замените услугите на Google с алтернативни

Нека да започнем с браузъра. Няма да използвате Google Chrome и Firefox, тъй като той използва Google Safe Browsing. Mercury и Dolphin също отпадат, защото използват WebKit, който е разработен с помощта на Google, а Opera е базиран на Chromium. В крайна сметка, ще трябва да се примирите с Puffin, който не се знае да е зависим по някакъв начин от Google. Puffin е доста бърз браузър и поддържа Flash, но ще ви липсват функционалността, интеграцията и чистотата на Chrome.

Следва търсачката. Bing има някои предимства пред Google, особено в отдела за видео, но Google е най-добрият в намирането на конкретна информация, когато тя е „скрита“ в дадена уеб страница. DuckDuckGo пък има предимство само за онези, които се притесняват за неприкосновеността на личния си живот.

А Google Maps? Според мнозина тази услуга все още няма достойна алтернатива. Разбира се, може да ползвате HERE Maps, но приложението бързо ще ви разочарова, а Google Maps е вече вградена в толкова много уеб сайтове, че едва ли ще можете да я избегнете.

Отказът от Google може да не си заслужава във вашия случай

Отговорете си на въпроса какви са причините да искате да се откажете от Google – искате да опитате нещо ново или имате притеснения за сигурността си? Каквито и да са причините за подобно решение, добре е да прецените дали промяната си заслужава усилията ви.

Ако не сте сигурни, по-добре е първо да се опитате да намерите решение на проблема си без да изоставяте Google. Например ако сте загрижени за неприкосновеността на личния си живот може да бъдете по-консервативни с настройките за поверителност на Google.

В крайна сметка, по-разумно е да се отказвате от нещо единствено след като сте убедени,  че не го желаете. Едва тогава няма да съжалявате впоследствие за това, че сте последвали желанията си.

Източник: digital.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване