03/25/16 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Кери честити 39-ия рожден ден на Лавров в Москва

 С размяна на шеги започна срещата на руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери в четвъртък в Москва. Това разкри пред журналисти говорителката на външното ведомство Мария Захарова, чиито думи предава Интерфакс.

В началото на разговорите Кери честитил на патерица рождения ден на домакина, който той отпразнува на 21 март. „Надявам се, че днешната ни среща ще бъде успешна. Искам да се възползвам от момента, за да те поздравя с рождения ти ден. Надявам се тази дата да ти донесе допълнителна мъдрост по време на нашите преговори“, казал с усмивка US гостът. Той дори се пошегувал, че Лавров „изглежда прекрасно за своите 39 години“. От своя страна Лавров благодарил на Кери за пожеланията, запазвайки остроумния тон на беседата. „Джон, благодаря ти, но, ако мъдростта се измерва с количеството рождени дни, то аз няма как да те догоня“, отбелязал 66-годишният министър, имайки предвид, че Кери е на 72 години. В същия закачлив дух държавният секретар на САЩ подчертал, че това е възможно, ако Лавров „уважава по-старите“. „Абсолютно“, съгласил се дипломат №1 на Русия, допълва Интерфакс.

По време на преговорите двамата дипломати трябваше да обсъдят разширяването на сътрудничеството между Москва и Вашингтон на международната арена, информира РИА Новости. Преди срещата Лавров разкри, че основната тема ще е урегулирането на ситуацията в Сирия, както и на проблемите като цяло в Близкия Изток и северна Африка. Очаква се двете страни да засегнат и изпълнението на минските съглашения, както и кървавите атентати в Брюксел. За по-късно вечерта в четвъртък бе запланирана среща на американския гост с президента Владимир Путин. Това е третата визита на Кери в Русия за последната една година. През май м.г. US секретарят посети Сочи, а през декември – Москва, като по време и на двете си посещения се срещна с Путин и с Лавров.

US държавният секретар пътува с китара по света

Наблюдателни журналисти забелязаха, че на слизане от самолета в Москва член на делегацията на Джон Кери носи със себе си китара. Някои дори предположиха, че тя е подарък за рождения ден на Лавров, който добре владее този музикален инструмент. Мария Захарова обаче развея съмненията на пишещите братя, заявявайки във Фейсбук, че това е личната китара на US държавния секретар, с която той пътешества по целия свят.

    

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване