03/25/16 12:08
(http://pik.bg)

Кунева: Няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието

Кунева: Няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието

Вярвам, че няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието и няма проблем, който да не може да бъде решен през образованието. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката, по време на Балканска конференция на тема „Учителските синдикати на Балканите за мир“, организирана от Синдиката на българските учители, предаде „Фокус”.

"Един европейски политик беше казал, че на Балканите ние произвеждаме повече история, отколкото можем да понесем. В светлината на това, че вчера има едно изключително важно решение на Хагския трибунал мисля, че то ни напомня на всички, че независимо от коя страна през 90-те и дали конфликтът ни е засягал пряко или не, колко е крехък всъщност мирът и колко много грижи трябва да полагаме за него", посочи Кунева. "Днешните учители до голяма степен се налага да заместват родителите, които са твърде заети. Дори по отношение на създаването на базисни ценности отново детската градина и училището се оказват ключови", смята Кунева.

Според нея именно учителите се оказват тези, които могат да създадат у децата разбиране за основни ценности - уважение към другите, приемане на различните, толерантност. "Учителите са тези, които могат и трябва да дадат на децата и социалните ценности - спазването на върховенството на закона, зачитане на правилата, уважение към демокрацията, отношение към мира. Изграждането на тези ценностна система върви ръка за ръка с изграждането на умения за живот в 21 век", заяви тя. По думите й, въпросът с грамотността разтърсва цялата Европа.

"Грамотността и изключването са двата много важни индикатора, за да можем да си дадем сметка къде и защо се появяват хора, които са склонни да възприемат напълно чужди и нехуманни ценности. През образованието, грамотността и разбирането на другия много от нещата, които днес виждаме и ни тревожат могат да бъдат излекувани", каза още тя.
"Мой политически ангажимент е да поставя българския учител в центъра на усилията на МОН и да върнем в обществото авторитета и вниманието, който учителят заслужава", допълни Кунева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване