03/25/16 08:28
(http://pik.bg)

Пчеларите излизат на протест, недоволстват срещу решение за опасни пестициди

Пчеларите излизат на протест, недоволстват срещу решение за опасни пестициди

Съюзът на българските пчелари организира протест през Министерството на земеделието заради заповед на директора на Агенцията по храните, с която се разрешава на фермерите да третират семената за посев с опасни за пчелите пестициди.

Преди две години, след протести на пчелари в цяла Европа, Европейският съюз наложи мораториум върху използването на тези химикали. Въпреки това Агенцията по храните сега ги разрешава у нас.
Михаил Михайлов за вредата от пестицидите:

Те са пагубни за пчелите. Нещо повече - те имат канцерогенен ефект. Заповедите са от 29 януари. В продължение на 120 дни могат да се използват тези пестициди за третиране на семена и след това, през пролетта и лятото съм сигурен, че ще имаме отново загуби на пчелни семейства".

На днешния протест пчеларите ще внесат декларация с искания до министъра на земеделието, а до края на годината Европа трябва да реши дали мораториумът върху опасните пестициди да отпадне или да стане постоянна забрана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване