03/25/16 20:31
(http://www.klassa.bg/)

Теменужка Петкова обясни каква ще е цената на тока за бедните българи

 "Либерализацията на пазара на енергетиката не е апокалиптична сцена." Това коментира в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 "Това ще ни даде възможност цената да е определяна по обективен критерий. От 19 януари работи българската независимата енергийна борса и цените са нормални, нищо апокалиптично не се е случило. Има над 32-ма участника, почти всички търгуват ежедневно. Няма "апокалипсис". Предстои пълна либерализация на енергийния пазар, което ще се случи на етапи", обясни министърът на енергетиката

На всеки един етап от този процес ние ще правим анализ на риска и съответно ще предприемаме съответните необходими действия за минимизиране. В средата на април очакваме световната банка да излезе с финалния доклад за модела за пълна либерализация на електроенергийния пазар, като този модел ще даде яснота за детайлите в процеса. Ще начертаем и пътната карта как точно ще се случи излизането на свободния пазар на битовите потребители, в какъв времеви период, каза Теменужка Петкова.

Този доклад прави анализ на целия процес по пълната либерализация на енергийния пазар и битовите потребители са основна част от този пазар. В доклада на световната банка ще бъдат разписани условията за изграждане на компенсаторен механизъм във връзка с изграждане на пълна либерализация на пазара и защитата на рисковите потребители.

35% от хората са енергийно бедни, показва статистиката. Важен приоритет е подкрепата на държавата. Ще има критерии за идентификация на тази група потребители. Ще разширим ветрилото максимално. 

Предвиждаме наличие на социална тарифа. Тя е едно количество електрическа енергия, която гарантира на по-ниски цени консумация за най-необходимите нужди на всяко домакинство. С този процес и мерки не премахваме помощите, които до сега са вземани за отопление от български граждани. 

Примерно около 30% от крайната цена на употребената електрическа енергия ще може да бъде точно тази социална тарифа. Това са условни величини. До края на април ще трябва да сме готови с тези мерки.", обясни министър Петкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване