03/25/16 21:04
(http://www.klassa.bg/)

Товарен космически кораб “гони” Международната космическа станция

 Роботизиран товарен космически кораб “преследва” Международната космическа станция (МКС) преди планираното скачване в събота, пише Space. При подходящи климатични условия, гонитбата може да бъде наблюдавана чрез сателитния тракер на Space.com, захранван от N2YO - http://www.n2yo.com. Тракерът изчислява къде се намираме чрез IP адреса на компютъра и ни показва предстоящите преминавания на спътници.
Корабът Cygnus беше изстрелян във вторник вечерта (22 март) от военновъздушната база “Кейп Канаверал” в щата Флорида. Модулът е натоварен с 4 тона запаси, оборудване и научни експерименти за екипа на МКС. По график корабът трябва да пристигне до орбиталната станция в събота сутринта (26 март). 
Дотогава бихме могли да видим МКС и Cygnus като отделни обекти в небето. МКС е голяма - с дължина, приблизително като на футболно игрище и блестящи соларни панели, и не е трудно да бъде забелязана при добри условия. Cygnus е доста по-малък и затова би изглеждал значително по-блед. В момента двата сателита обикалят около Земята на всеки 90 минути. 
Най-подходящото време за наблюдение е, когато космическите апарати са огрени от слънчева светлина, но при наблюдателя е тъмно. Това означава, че е добре да опитаме шанса си точно след залез или преди изгрев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване