03/25/16 07:20
(http://www.klassa.bg/)

Топлофикация прибира 1,7 млн. лв., ако не падне такса „юрисконсулт“

 

Добавката за скъпия ток пада, но от 1 юли

„Топлофикация – София“ ще прибере над 1,7 млн. лв. от такса „юрисконсулт“ до края на годината, ако тя не бъде отменена. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, която присъства на откритото заседание в КЕВР за новите цени на природния газ и парното. На него тя попита шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране кога ще бъдат променени общите условия на топлофикациите, през които беше решено да бъде премахната въпросната такса. За предприемането на мерки по махането на тази такса се договориха преди един месец омбудсманът, шефът на КЕВР и енергийното министерство.

За първите два месеца на тази година "Топлофикация София" е завела около 8 хиляди дела срещу свои клиенти, каза Манолова, позовавайки се на данни на Софийския районен съд. По думите й, ако завеждането на дела продължава със същия темп, до края на годината броят им ще стигне 50 хил. лв. По всяко заведено дело продължава да се начисляват допълнителни юрисконсултски такси - по 300-350 лева, посочи Манолова. Според топлофикация обаче заведените дела са малко над 1200.

Шефът на КЕВР Иван Иванов отговори, че е

възложил на работна група в регулатора

да анализира възможността за промяна на общите условия за премахване на юрисконсултските такси. „Ще изпълним ангажимента, но това трябва да е в стабилна правна рамка, за да не бъде атакувано в съда“, добави той. От думите на Иванов стана ясно, че КЕВР първо иска да види становището по въпроса на консултативния съвет към омбудсмана.

Мая Манолова обяви още, че за абонатите на столичното дружество 3% спад на цената при поевтиняване на газа с 23,02% е абсолютно неприемливо.

Както „Монитор“ съобщи в края на миналата седмица КЕВР планира да намали цената на най-големите топлофикации – София и Пловдив със скромни проценти. В същото време чувствително се орязват тарифите на електрическата енергия, която произвеждат топлофикациите – с 14-17%.

Омбудсманът попита още защо КЕВР не е смятала новите тарифи на парното с въпросните 23 на сто за синьото гориво, а с по-нисък процент – с 15,63%. Иван Иванов обясни, че това е направено, за да се остави буфер в топлофикациите, така че те

да не искат увеличение на цената

ако скочи и газовата тарифа. Такъв буфер беше оставен в топлофикациите и в промяната на тарифите от 1 октомври.

Шефът на КЕВР подчерта, че независимо от това за първи път в 15-годишната история на регулатора има такова намаление на цените на парното. Според Иванов за една година то е с 19% за София, с над 20 на сто – за Велико Търново, Враца, Варна и Бургас и с малко под 7% за Пловдив. Във въпросните проценти се включва и планираното намаление от 1 април.

Намаляването на цената на тока, произвеждан от топлофикациите, пък води до намаляване на кафявата добавка в цената „задължение към обществото“. Този спад обаче ще бъде отразен чак от 1 юли. Според Иван Иванов засега не е ясно как намалението на „задължение към обществото“ ще се отрази в крайната цена на тока за бита, но по думите му ще е в плюс за тях.

Противно на омбудсмана от национално представените работодателски организации смятат, че дори тези 3% спад на парно тарифата за София са много. Цената на топлоенергията според тях не трябва да се намалява изобщо, а цялото поевтиняване на газа да отиде орязване на цените, по които се изкупува токът от топлофикациите. Така според бизнеса

почти се изчиства дългогодишното субсидиране на парно тарифите

през цената на тока.

Изненадващо се оказа, че големите топлофикации нямат нищо против свалянето на цената на еленергията, която произвеждат. Срещу това протестираха само от дружествата във Враца, Плевен и Бургас, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Заради дълъг непланов ремонт на плевенското и заради топлото време в Бургас, те поискаха КЕВР да не им намалява добавката за високоефективното производство. Това щяло да ги доведе до загуби. А от бургаското дружество дори предупредиха, че това ще доведе до увеличаването на дълговете им към „Булгаргаз“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване