03/25/16 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Шок! Брюкселските терористи наистина искали да атакуват АЕЦ

 Брюкселските терористи са подготвяли атака по атомна електроцентрала и дори са записали 12 часа разузнавателни видеа, съобщава „Мейл Онлайн”. Клетката на „Ислямска държава” следяла шефа на белгийската атомна електроцентрала, вероятно, за да го отвлекат и принудят да ги пусне в атомния обект, пише изданието Derniere Heure.
В апартамент в Брюксел, обискиран след терористичните актове в Париж, полицията е открила клипове на дома на директора на изследванията и развитието на Белгийската ядрена програма. Предполага се, че арестът на техните съучастници миналата седмица може да ги е принудил да сменят целта на терористичния акт с летището в Брюксел. 

Първоначално направените от терористите кадри объркали следователите, защото на тях се виждал входът на дома на директора във Фландрия. Детективите обаче, след като изгледали всичките клипове с обща дължина 12 часа, достигнали до смразяващия кръвта извод, че терористите са се опитвали да получат достъп до атомен обект. 

След разкритието въоръжени войски били веднага изпратени да подсилят охраната на белгийските и френските ядрени обекти, а ядрените програми в двете страни били приведени в тревога най-висока степен. 

Информация за плана на терористите се появила за първи път през февруари, като тогава е била свързана с клетката, отговорна за терористичните атаки в Париж. Кадрите били открити „в рамките на залавяне, последвало нападенията в Париж”, каза белгийски прокурор, отказвайки да даде подробности относно самоличността на заловеното лице. 

Тогава белгийската федерална агенция за ядрен контрол е подчертала важността името на замесения човек да не се съобщава, „за да не се поставя в опасност разследването или ядрената безопасност”, или замесения човек и неговото семейство. 

Кадрите са били направени с камера, скрита в близо разположени храсти, и впоследствие прибрана от двама заподозрени, които напуснали мястото с автомобил с изключени фарове, пише Derniere Heure.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване