03/26/16 06:02
(http://www.klassa.bg/)

Детска къща в София отвори врати за 6 бебета

 6 бебета, разделени от биологичните си родители още в първите си дни, заживяха в Детска къща, отворила врати в София. Ключът от нея бе символично връчен днес на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която посочи: „Преди по-малко от година и половина в един слънчев зимен ден направихме първата копка. Но днес денят е по-хубав, защото виждаме резултатите от общите усилия на всички нас. Моделът на фондация „За Нашите Деца“ е иновативен и всъщност е най-добрият, защото мястото на всяко дете е при семейство, което се грижи за него.“

Граночалникът на София отправи апел към здравното министерство по-скоро да намери решение за децата в Дома за медико-социални грижи „Св. София“, в чиито двор се намира Детска къща, за да може институцията да се закрие.

Детска къща функционира по изцяло нов за България модел и дава алтернатива на живота в социална институция.Бебетата, които живеят в момента в нея, получават персонална грижа и много обич от семейство, грижещо се за тях, както и от специалисти на фондацията. Къщата е изградена върху терен на Столична община, отстъпен за безвъзмездно предоставяне на социалната услуга за срок от 10 години с безвъзмездната подкрепа на фирми и частни лица.

За построяването фондацията е събрала 557 155 лв. и 47 780 лв. под формата на безвъзмездни услуги и материали. От тях 412 188 лв. са инвестирани за строителство, 35 561 лв. – за обзавеждане, оборудване, двор, детска площадка, 15 458 лв. – за такси и разрешителни около сградата, а 34 552 лв. – за управление и администрация. Къщата е завършена през 2015 г., а децата са настанени в нея през месец януари 2016 г. За издръжката на едно дете в Детска къща през годината са необходими 13 804 лв., а средният престой на дете в къщата е 7 месеца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване