03/26/16 06:06
(http://www.klassa.bg/)

Майданът започна да „изяжда” собствените си деца

 Майданът започна да „изяжда” своите собствени деца, докато страната продължава да потъва все по-дълбоко в хаоса. Така австрийското издание Contra Magazin характеризира ситуацията в Украйна, където в момента се води битка за креслото на премиера.
В частност, според журналистите, в разгарящата се правителствена криза положението на Арсений Яценюк се усложни допълнително от решението на президента на страната Петро Поропенко да включи в надпреварата за длъжността премиер и председателя на Върховната рада (украинският парламент) Владимир Гройсман. 

„Ако партиите от коалицията разгледат моята кандидатура, аз ще съм готов да поема отговорността”, заяви председателят на украинския парламент, цитиран от ИноTV.

Появата на нов претендент за креслото на премиера се случи няколко дни, след като министърът на финансите Наталия Яреско обяви готовност за оглави „правителство на технократите”.

В статията се подчертава, че на установяването на новия политически ред в Украйна с помощта на пуча са попречили различните представители и интереси на основните действащи лица, все по-влиятелните десни екстремисти, както и военната съпротива срещу агресивната националистическа и антируска политика на Киев в източната част на страната. 

Междувременно, делегатите на конгреса на „Блока на Петро Порошенко -Солидарност” в петък приеха резолюция за преодоляване на правителствената криза. Документът предвижда оставката на кабинета на министрите начело с Арсений Яценюк, съобщава Интерфакс. 

Делегатите отбелязаха, че темповете на реформите в Украйна „силно са се забавили”, а „бездействието на правителството по ключовите направления е довело до разпада на коалицията и загуба на доверието на гажданите”. 

По-рано бе съобщено, че Яценюк се е съгласил да подаде оставка при условието, че партията „Народен фронт”запази за себе си две министерски кресла: на вътрешните работи и на правосъдието, като въпросните ведомства ще продължат да бъдат оглавявани от Арсен Аваков и Павел Петренко.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване