03/26/16 14:03
(http://pik.bg)

ПИК TV: Светослав Терзиев: Демокрацията и свободата на словото са застрашени

ПИК TV: Светослав Терзиев: Демокрацията и свободата на словото са застрашени

Намеренията на законодателите да наложат свръхрегулация в обществените медии и да приемат Закон за медиите, който да постави под държавен контрол печата и интернет изданията безпокои родните журналисти.

На публична дискусия в Съюза на българските журналисти днес колеги от водещи родни медии изказаха притесненията си относно предложението за обединение на БНР и БНТ и настояха да бъдат защитени журналистите - правото им на труд, свободата на изразяване и плурализмът на мнения.

Нито регулацията ни плаши, нито саморегулацията ни тревожи. Тревожи ни амбицията на определени кръгове във властта да доведат положението до свръхрегулация на българските медии по няколко направления. Първото, по линия на сливане на БНР и БНТ. Наложително ли е сливането? Защо? Не се дава никакъв отговор, никой не обяснява, а се казва „трябва да го направим”. Защо не се казва? Много просто – защото е неудобно. Първо, защото целта е неудобна, за да се представи публично и второ, защото амбициите на онези, които представят тази идея, също са неудобни за публично представяне. Това са една шепа хора, свикнали с управленски функции, които си търсят работа. Но покрай тяхното трудоустрояване рискът много други хора, наши колеги журналисти, да загубят работата си, е огромен. Защото т.нар. синергия е само благозвучна дума, за да скрие, че става дума за обединяване на ресурси – сиреч, намаляване или съкращаване. Не случайно идеите произтичат не откъде да е, а от финансовото министерство. То няма да даде повече пари за повече работни места, напротив – ще ги съкрати. Така че става дума за работата, за работните места на десетки, а може би и на стотици журналисти.

Въпросът изобщо не е маловажен и не е между другото. Трябва да се фокусираме върху него, защото Съюзът на българските журналисти е синдикална организация и освен всичко друго, тя трябва да се грижи за работните места на журналистите и за условията на работа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване