03/26/16 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Слънчеви бури предизвикват полярни сияния на Юпитер

 Слънчеви бури предизвикват на Юпитер северни сияния, съдържащи рентгенови лъчи, които са около осем пъти по-ярки от средните стойности, и то върху огромна площ. Според ново изследване, базирано на данни от рентгеновата обсерватория на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), юпитеровите северни сияния са със стотици пъти по-висока енергия от тези на Земята. За пръв път полярните сияния на Юпитер се проучват в рентгенови лъчи по време на мощна соларна буря. 
Слънцето постоянно бълва потоци от частици в Космоса. Понякога бушуват гигантски бури, познати като коронарни масови изригвания, и соларните ветрове увеличават силата си. Тези явления компресират магнитосферата на Юпитер - регион в Космоса, под влиянието на магнитното поле на планетата, и изместват границите й навътре с милиони километри. Новото изследване открива, че взаимодействието в граничните райони предизвиква рентгеновите лъчи в полярните сияния на Юпитер, които покриват площ, по-голяма от цялата повърхност на Земята.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване