03/27/16 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Агент Тенев разкри пред „ШОУ” най-смайващата срамотия на Иван Костов

 Иван Тенев, известен с прозвището Агент Тенев, е завършил българска филология в Софийския университет и е специализирал журналистика и приложна графика. Автор е на текстовете на над 400 хита. През периода 1978-1980 г. е бил личен художник на Лили Иванова.
Иван Тенев е създател и управляващ директор на частна информационна и PR агенция „Tenev Agency”. Освен със светско хроникьорство се занимава и с организирането на музикални, артистични и шоупрограми. 

Има две самостоятелни изложби с карикатури. Като текстописец е печелил голямата награда „Златният Орфей”, „Мелодия на годината”, „Бургас и морето”, „Пирин фолк” и десетки други. 

Агент Тенев е бивш съпруг и мениджър на Кристина Димитрова, създател на дуета й с Орлин Горанов. Заедно с Катя и Здравко от дует „Ритон” дава рамо със свои песни на кариерата на Филип Киркоров при заминаването му за бившия Съветски съюз. 


- Агенте, вие сте потомствен светски журналист. Баща ви остава от малък сирак и започва работа като вестникарче, за да стигне до светски журналист в един от трите големи столични вестника – „Утро”. Това му изяжда главата и след 9 септември 1944 г. излежава година и половина в Белене без съд и присъда заради „буржоазни уклони”. Разкажете повече за него...
- Едни участват в парада, други го наблюдават от тротоара, а трети –изобщо не знаят, че има парад. Баща ми беше от ярките участници в парада…. Господин Стефан Тенев! Няма да има скоро такъв Човек - поне за мен… Роден аристократ, бохем, предприемач. Роден - „РОДЕН“, скулптиращ минало и настояще. Истински принц и проницател в бъдещето. До края на дните си продължи да бъде член на СБЖ - съюз, който никога не го изключи от редовете си! Абе, фигура!!!

И аз се опитвам да не гледам от тротоара…

- Майка ви почина миналата година, а вие се грижихте за нея до края. Какъв човек беше тя?
- Не аз! Тя беше тази, която обгрижваше с обич до край: самия мен, брат ми, целокупната, съпътстваща ме и днес фамилия - моя син, бившата ми съпруга Кристина Димитрова, нейния втори син от друг брак, любимата ми тъща, снаха ми, дамата на сърцето ми... И нещо много важно - истинските ми приятели, които й се възхищаваха.

- Как решихте да създадете Агенция „Тенев”?
- От зор! 

Кристина ме заряза заради богат футболист

луксозен живот в чужбина и други екстри. Останах без доходи от съвместната ни работа по света и у нас, включваща мениджмънт, концерти, песни - почти всички текстове в нейния репертоар и тези на създадения от мен дует с Орлин Горанов са мои. И к’во - да умирам ли?!

Създадох първата агенция за светска хроника, и то, забележете, в навечерието на промените с помощта на Радослав Янкулов, Калин Катев и програма „Хоризонт за вас”. През 1989 г., и то в Националното радио! Просто не беше за вярване! Бях колумнист в най-тиражните и модни печатни издания. Водех рубрика в спортните емисии на БНТ. Станах първо Агент Тенев, после Агент на всички българи. А вече и Вселенски Агент.

- Откъде идва увлечението ви по рисуването?
- Мога да съм увлечен по жена, по наркотици, по пиене, по бързи коли, по лукса и разкоша... Но да твориш, това е дар от Бога! Не го планираш, не го искаш. Просто ти се случва или не. Така е с писането, така е и със секса. Не се учи във факултета. Писането и рисуването са самотна работа. Като че ли вече нямам време, а и щях да бъда сам. 

- Липсва ли ви нещо от времето преди 10 ноември 1989 г.?
- Да си млад е грешка, която се поправя всекидневно. Е, младостта - тази почти поправена грешка ми липсва!

- От дълги години изследвате т.нар. български елит. А бяхте ли близък с ъндърграунда през 90-те?
- Да, но само с онези от ТОП-а на ЪНДЪР-а!!!

- Разполагате ли с компромати за известни личности?
- Да! И с видео, и с фото материали - в банков сейф… Но какво от това - аз съм доказан „джентлемен”!!!

- Коя е най-скандалната информация, която сте излъчили и от която са ви се обидили? 
- Тежкарски коктейл, дрес код – „Блек тай!”. А министър-председателят Иван Костов - с бели чорапи.

- С известния рок-поет Александър Петров имате „бутик” за текстове. Представете новата, необикновена звезда сред родните текстописци.
- „Ивъ & Петровъ” е единствената по света и унас, „двулична” фирма за бутикови текстове на мащабни музикални проекти... 

- Ако сравните двамата големи в българската естрада - Лили Иванова и Емил Димитров, какви прилики и разлики намирате? Познавате ги добре и двамата.
- Никакви! Просто, двама големи! Лили - истинска Жена, Човек, Талант, Перфекционист. Емил? Както е казал Оскар Уайлд: „Порочността е онази дума, с която обикновените хора наричат странния чар на другите”. Най-точното определение за големия ни певец е БОХЕМ – ЧАРОВНИК.

- „Бил съм с над 500 жени !”. Това са ваши думи. Твърдят, че сте разбивач на женски сърца. 
- Не съм си водил записки, дори и в ученическите години. 

Любовниците статистици са обида за жените

В „Пастири на нощта” Жоржи Амаду цитира една поговорка на моряците от Баиа: „Човек не може да преспи с всички жени на този свят, но трябва да се постарае”. Аз се старах, старая се и докато мога - ще се старая.

- Били сте в Монголия, където стопанинът се обиждал, ако гостът не „уважи” съпругата му. Наистина ли е така?
- Интересното в Монголия е, че дълбоко вярващите посрещат техния духовен водач – ламата, по най-любезния възможен начин.

Вратата, пред която ламата разклати носения от него звънец - камбанка, се отваря широко за госта. Той е и човекът, предопределен да дефлорира невръстната щерка в дома на домакина. За съжаление, много често духовникът е носител на много разпространения там сифилис и това води до масов бум на болестта. Това със стопанина и обидата при отказ за секс с половинката му наистина се случва, но при ескимосите на север, а не в безводната пустиня Гоби…

- За вас разказват, че сте правили секс по време на презокеански полет. Легенда или истина? Може ли подробности?
- Това е истина! Член съм на клуба на „десетхилядниците”. Полетът беше за Бразилия... Подробности?!... Clever is dumb! (Умният е ням! – б.а.).

- Как успяхте да запазите приятелството си с Кристина Димитрова?
- Според Чарлс Дикенс: „Дори и великите мъже имат неуспешни връзки”. А аз съвсем не съм велик... Човек трябва да се влюбва не в жена, към чието съвършенство няма какво повече да се добави, а в жена, от която няма какво да се премахне. Общо взето, жените са огледалото, в което мъжете виждат какви са глупаци! Въпреки това, отношенията ни продължават да бъдат близки.

- Изневерявахте ли си, докато бяхте заедно?
- Чат-пат…

- Кристина ли ще си остане най-голямата ви любов? 
- Не, любовта е като гъбите. Човек разбира дали е добра или лоша, когато вече е късно...Така и няма да разбера, въпреки че жените рано или късно винаги се връщат при мен…

- След нея май не сте имали жена до себе си за по-дълго време?
- Имал съм и имам!... Роден съм да обичам!

- Били сте болезнено ревнив, дори сте я следили и подслушвали по нейните думи. Вярно ли е това? 
- Истината е момент от лъжата. Ако отговоря с „Не”, едва ли някой ще ми повярва… Но, нека да не забравяме, че: „Няма по-голям глупак от стария глупак!”, това е английска пословица.

- Били сте приятели с Иван Славков - Батето... Липсва ли ви?
- Иван се гордееше със съпричастието си към „Банишора” и „Коньовица” и на всяко по-лъскаво парти, организарано от мен, казваше: „Абе, не го мислете Агента, той е от тези с „балконите”! Тоест, живея в къща с балкон в центъра. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти, и сега, когато наближава поредната годишнина от преминаването му в отвъдното, съвпадаща с Великден, хич не ми е до веселба. Съвсем не ми е до забавничене, свързано с него. 

Иван Славков-Батето ми липсва

Липсва ми и всеки отишъл си приятел, дано някой ден да им липсвам и аз…

- Кажете за приятелството си с Иван Гарелов... 
- Истинско! Господ ни дава роднините, благодарение на Бога ние можем сами да избираме приятелите си. Аз съм го избрал. По-интересно нещо от другаруването с адаша – здраве му кажи!

- Как успявате да се преборите на терена на светските клюки? Има ли удари под кръста? Евгени Минчев ли е основната конкуренция?
- Първият не може да бъде втори! По отношение на светската хроника съм доказан нейн създател. С Евгени никога не съм бил конкурент - твърде сме различни, но винаги добронамерени един към друг. Какво значи конкуренция - отдавна е ясно, че на света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор - стига да му дадат право на това!

А иначе - справям се с честна борба на тепиха. Много съм як!

- Как започва денят ви, как съчетавате бохемското с желязната дисциплина? 
- Не искам да се правя на петел, който открива утрото, но според френския философ Монтен - докато умният крачи, глупавият тича... 
Аз ходя бавно от сутринта!

- Твърдите, че сте мързелив човек, но в същото време сте продуцент, автор на текстове, светски хроникьор, импресарио, художник. Нещо не се връзва! 
- Аз съм, ще използвам колоритната дума – пенкелер. Човек, който се заема с всякаква работа! А това е вероятно, именно защото съм мързелив. Както е рекъл Конфуций: „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш!”. А иначе спазвам директивата „Не отлагайте нищо за утре, ако можете да го отложите за вдругиден”.


Ударил рамо на Филип Киркоров

„Голям е приносът ми за кариерата на Филип Киркоров. Изпя на руски предоставената му лично от мен песен „Детски спомен” и тя се превърна в тотален хит, който звучи в необятния тамошен ефир и днес. В началото на съветската си кариера Филип спечели голямата награда на младежкия фестивал в Юрмала с песен на проф. Мария Ганева по мой текст”. 



Наследник съм на Самуил, а не измислен лорд

„Имам македонска жилка, така е. Тетка ми Росица, първа братовчедка на майка ми, продължава да е главен архитект на уникалния град на охридското езеро. Други мои преки роднини са кметували в Охрид. През годините, някои от тях бяха капитани на пристанището, шефове на полицията, главни готвачи в резиденцията на Йосип Броз Тито, архитекти на най-красивите и престижни петзвездни крайбрежни хотели като „Белвю” и „Метропол”, генерални директори на строителни предприятия с международно присъствие като „Трудбеник” и пр. 

По-интересното по охридската линия, откъдето е родом моята баба, е, че съм доказан потомък на Самуил. Всеки,който се интересува, може да стигне до този факт, изследвайки съпричастността ми със старите охридски фамилии Поп Стефания и Зарчевци. 

Абе, работя го - синьокръвен наследник на български Цар... Не измислен лорд или нещо друго”.








Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване