03/27/16 09:44
(http://www.klassa.bg/)

Ген. о.з. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба: Войната ликвидира нашата агентура в Близкия изток

 Главното в борбата с тероризма е добиване на изпреварваща информация

 

- Г-н генерал, преди няколко дни вие заявихте директно, че България е реална цел за терористична атака. Защо смятате така?

- Още в далечната 2004 г. получихме информация, че България е не потенциална, а реална цел за терористична атака. И за жалост, това бе потвърдено от атентата в Сарафово. Към днешна дата България е цел най-вече заради участието на нейни формирования в операции и мисии на НАТО в Ирак и Афганистан. Нека не забравяме, че първо “Ал Кайда”, а след това и “Ислямска държава” обявиха НАТО и ЕС за новите кръстоносци. Така че

България е цел,

макар в момента да

не е приоритет

- Големият въпрос днес е какви мерки трябва да се предприемат, за да не се допуснат такива атентати, каквито гръмнаха в Брюксел и Париж. Какъв е смисълът след бомбите да се изкарат БТР-и и танкове по улиците и да се блокират границите, а след 1-2 седмици всичко да се забрави?

- Мерките трябва да са комплексни както на национално, така и на междунационално ниво. Ако трябва да говорим за България, това, което се прави днес от правителството, е в правилната посока. Вече не съм, както се казва, в играта, нямам точна информация как към днешна дата функционират спецслужбите, но много се надявам да са на нивото на отговорносттта, която пада върху тях.

В този момент тяхната най-важна задача е да добиват превантивна, изпреварваща информация за евентуални планове за терористични атаки. Върху тях пада

отговорността тези

сигнали да бъдат

локализирани

В такива случаи се действа най-малко на 3 нива. Първото е добиване на превантивна информация за замислите, второ - пъклените планове да не бъдат задействани, като потенциалните извършители бъдат отрязани от снабдяването с оръжие и взривни вещества. И трето - обезвреждане на конкретните атентатори.

Изпреварваща информация трябва да се търси не само от нашите, но и от европейските служби. Само чрез нея ще стане ясно кой, кога, къде, как и защо възнамерява да извърши терористични актове.

- А как да се придобие такава специализирана информация?

- Тя се придобива по различни начини, но на първо място - чрез мрежа от собствени източници. Макар към момента терористичната опасност да е по-актуална за Белгия и Франция, отколкото за нашия регион.

- Защо белгийските служби се обидиха на критиките от страна на Париж и Вашингтон за сериозни пропуски в работата? Какво ви говори това?

- На мен лично ми говори за недобра атмосфера в отношенията между партньорските служби. А и за надменно отношение на американците. Белгия е мултиетническа и мултикултурна държава и този проблем се отразява и на работата на службите. Малка държава като нея трябва да бъде подпомагана.

Не са на добро ниво

взаимодействието и

координацията на

службите

в рамките на ЕС и НАТО. Защото при тях все още съществува синдромът да се затаява, да не се споделя информация. И е крайно време да сме наясно, че когато имаме общ враг, някои различия трябва да се оставят настрана. Да се мисли за създаване на разузнавателни органи на европейско ниво. Това е много трудно, защото ЕС е създаден като образувание на нации, в което всяка държава доброволно преотстъпва част от своя суверенитет. Но имайте предвид, че традиционно външните разузнавания се считат за носители на държавния суверенитет и аз нееднократно съм се сблъсквал с този проблем, докато бях директор на НРС в различни формати - в ЕС и в НАТО.

- Кой създава този проблем?

- Ами например французите и англичаните са големи противници на идеята да се въведе шапка на европейските външни разузнавателни служби. Явно трябва да се търси някакъв компромисен вариант. Създаването на единна европейска служба за сигурност и разузнаване е изключително трудна задача.

- Ваши колеги вече обявиха, че до атентатите можеше да не се стигне, ако например службите имаха агентура в тези затворени общности?

- Трябва да се работи в тази посока. Но решаването на проблема не бива да е дело само на специалните служби. Това е въпрос на държавна политика, която е изостанала с десетилетия. Изгубени са цели поколения.

- Бившата НРС, която вие ръководихте, и особено военното разузнаване, години наред се славеха с това, че имаха добра агентура именно в Близкия изток и Северна Африка.

- Това е така.

- Може ли с този опит да помогнем на партньорите?

- Много ми се ще да вярвам, че все още сме запазили някои важни източници на нашите спецслужби. Но при това развитие на нещата в Сирия, Ирак и Либия, мисля, че имаме изключително ограничени възможности. По простата причина, че източниците отдавна физически ги няма на терена на Близкия изток и Северна Африка.

- В какъв смисъл?

- В най-прекия. В тези държави просто липсват български дипломатически представителства, в които работят офицери от разузнаването. И остава единствено да се работи с контингентите чужденци от тези региони, които в момента преминават или пребивават на наша територия. Говоря за различните имигрантски общности, с чиято помощ може да се издирят и вербуват лица,

с които да се работи,

след като се върнат

по родните места

- Но това са идеи за бъдещето. Явно от старата агентура едва ли е останало нещо?

- Времето е немилостиво, оказва си своето влияние. Още по времето, когато бях дирекстор на НРС, нещата бяха доста минимизирани и лимитирани.

- Дано да не сте прав!

- Не искам да съм прав, но това са реалностите. Ние дори нямаме канали да разберем в мигрантския поток какви хора идват в България. По-рано получавахме информация за лица, които идваха и установяваха контакти с български мюсюлмани, знаехме какви идеи внушават и на тази основа можехме да реагираме. Сега тази задача лежи основно на плещите на ДАНС.

- Как смятате - защо досега няма атентати в Германия?

- Няма засега. Основната причина за това е сериозната работа на германските специални служби. Само преди месец изтече информация, че немските колеги са предотвратили няколко десетки опита за атентати на територията на страната. Преди седмица пък Германия затвори своите дипломатически и консулски представителства в Турция заради последните терористични актове, в които загинаха десетина немски туристи.

Да не забравяме и факта, че в Германия вече са пристигнали над милион мигранти от Близкия изток. А по данни на Интерпол по този канал са минали 4000-5000 радикализирани ислямисти. Около 400 от тях са

готвени от “Ислямска

държава” специално

за терористична

дейност

- Според експерти причината е, че в Германия повечето гастербайтери от Турция са кюрди.

- И така да е, но лично аз не вярвам тези над 4-5 милиона турски мюсюлмани да са докрай интегрирани. Наблюдавал съм с какъв фанатизъм посрещат турския президент при посещението му в Германия. От контактите с немските колеги зная, че турската общност също е много затворена и капсулирана. Има достатъчно симптоми, които говорят, че и в Германия има потенциална опасност от атентати.

- Какви са вашите препоръки към нашите служби?

- Бих изразил не препоръка, а мнение, че държавното ръководство в тези условия принудително тряба да обърне по-голямо внимание на сектора “Отбрана и сигурност”, особено на частите, които вече са на границата. Главно на тяхното оборудване със съвременна техника. Същото се отнася и за специални служби.

- Трябва ли да има закон за тероризма?

- Да. Убеден съм, че трябва да има. Горещ привърженик съм да има такъв специализиран закон.

- Въпреки репликите, че ще се получи дублиране с Наказателния кодекс?

- България само ще спечели от изработването на такъв закон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване