03/28/16 05:15
(http://www.klassa.bg/)

50% от нивите ни засети с чужди сортове пшеница

 50% от нивите ни са засети с пшеница, която е чужда селекция. В последните няколко години все повече земеделски стопани предпочитат чужди сортове пшеница – основно тези, произведени в Сърбия, Франция и Австрия. Причината е по-високият добив, който осигуряват, обясни проф. Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

По думите му към момента площите, засети с пшеница в Добруджа, са в отлично състояние. Падналите дъждове през март, около 100 л на кв. м, са осигурили добра влага на растенията. Топлият февруари и що-годе топлият март активираха посевите и пшениците активно преминаха вегитация. Прогнозите са за много добра житна реколта.

„Дано април да е влажен, защото това е и месецът, в който се залагат и добивите. Ако засушаването се задълбочи, то тогава по-скоро проблеми може да има с чуждата селекция“, смята проф. Киряков. Българските сортове са създавани в продължение на 100 години селекционна дейност в страната ни и са издръжливи за нашите климатични условия и особености, допълни той. Притесненията му идват от факта, че сеитбите са направени рано и ако няма достатъчно влага, то растенията няма да могат да изхранят класовете, което ще доведе до понижаване на добивите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване