03/28/16 05:13
(http://www.klassa.bg/)

ВиК подгони длъжници за борчове с изтекла давност

 ВиК – Добрич подгони длъжници за стари борчове отпреди 5-6 години, алармираха потърпевши физически и юридически лица. През последната седмица инкасатори масово разнасят и разлепят бележки със суми за дължима вода от стари периоди. Хората се възмущават, че бележките се лепят върху пощенските кутии така, че да ги видят всички комшии. „Съседите ми имат дължима сума около 100 лв. за стар период. Вместо в кутията, бележката е лепната показно, като че ли хората са престъпници или пък са осъдени”, гневи се И. Стоянова от кв. „Добротица”.

Домоуправители също се жалват, че заради безхаберие на инкасатори, сега се налага входът да плаща стари сметки за обща вода. Кр. Кирова обяснява, че получила разпечатка за неплатени фактури на общия водомер на входа. В разпечатката били посочени задължения по 4 фактури на стойност малко над 88 лв. и лихва по тях в размер на 48 лв. Най-изненадващото е, че става въпрос за две фактури от юни и септември през 2009 г., а другите две били от март и септември 2011 г. Какво сме виновни ние, че винаги плащаме коректно общата вода, а за тези четири инкасаторът не си е свършил работата, пита гневно Кирова и се чуди като как счетоводно ВиК е отчитало всяка приключила година.

Юристи съветват хората да не бързат да плащат такива суми. След като получат бележката, трябва внимателно да се провери за какъв период е исканата сума. Тълкувателно решение №3 от 2011 г. на Върховния касационен съд постановява, че давностният срок за вземания на ВиК, енергото, топлофикацията и мобилните оператори е тригодишен. За да се избегне плащането, необходимо условие е клиентът да не е подписвал допълнителни споразумения – договори за разсрочване на плащането.

„Такива вземания се събират, защото клиентите нямат внесени заявления за погасяване на дълговете им поради изтекъл срок на давност”, заяви от своя страна управителят на ВиК – Добрич, инж. Петър Калчев.

В Добрич загубите достигат 80%, според изказване на шефа на местното ВиК дружество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване