03/28/16 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Древната Палмира с ново бъдеще?

 Сирийската правителствена армия, със съдействието на местното опълчение, е освободила напълно древния град Палмира от „Ислямска държава“. Сапьори са започнали да обезвреждат бомби, разположени по улиците и къщите на града. На първо място ще бъдат обезвредени поясите с експлозиви по телата на убитите терористи, които са прикривали отстъплението на основните части на „Ислямска държава“. Сирийската армия отбеляза своя успех като съкрушителен удар по „Ислямска държава“, даващ основа за пълния разгром на терористите. Тя подготвя нови операции срещу джихадистите. 
Междувременно, започват да пристигат първите оценки за състоянието на древните разкопки в града. Част от паметниците, намиращи се в историко-археологическата част на Палмира, не са засегнати. Оцелели са редица колони, както и мраморният театър. Съобщава се, обаче, за голям брой изчезнали древни статуи и барелефи. Терористите от „Ислямска държава“ са разграбили местния музей, където се съхранявали реликвите, намирани по време на разкопките. Залите на музея са опустошени, а разбити статуи на езически богове се валят па пода. Самите артефакти – украшения, пръстени, амфори, статуетки, печати и монети са откраднати.
Постоянният представител на Русия в ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова съобщи, че в организацията ще бъде обсъден въпросът дали да се изпрати мисия от експерти в сирийския град Палмира. Тя отбеляза, че въпросът за възстановяването на историческите паметници в Палмира ще се реши по-късно, когато стане възможно точното оценяване на нанесените от „Ислямска държава“ щети.
 


AFP: Бан Ки-мун определи освобождаването на древна Палмира като „щастливо събитие“ 
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в неделя определи освобождаването на древния сирийски град Палмира от присъствието на джихадистите от групировката „Ислямска държава“ като „щастливо събитие“, призовавайки мястото да бъде опазено за бъдещите поколения, предаде AFP.
На пресконференция в Йордания, Бан Ки-мун заяви, че е „обнадежден“ че мястото, което е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, вече не е в ръцете на екстремистите и, че сирийското правителство „вече е в състояние да запази и защити това общочовешко богатство“. 

РИА Новости: Владимир Путин поздрави Башар Асад са освобождаването на Палмира
Руският президент е провел телефонен разговор със сирийския си колега Башар Асад, в който го е поздравил за освобождаването на град Палмира от контрола на терористите, съобщи прессекретарят на руския президент, предаде РИА Новости.
При това Путин отбеляза важността на запазването на този уникален исторически град за световната култура, каза Дмитрий Песков.
„Путин отново посочи, че въпреки оттеглянето на основната част от руския военен контингент от Сирия, руските въоръжени сили ще продължат да помагат на сирийските власти в борбата срещу тероризма и в освобождението на земята им от екстремистки групи“, каза той.
Песков добави, че Асад е дал висока оценка на помощта, която са оказали руските ВКС, а също така отбеляза, че „такива успехи като освобождението на Палмира, биха били невъзможни без подкрепата на Русия“.

ТАСС: Операцията за освобождаване на Палмира не би била успешна без подкрепата на Русия 
Операцията за освобождаване на Палмира от терористите не би била успешна без подкрепата на Русия, заяви пред ТАСС информиран източник в Дамаск.
Той потвърди, че сирийската армия е поела контрола над сирийския град. „Тази операция не би била възможна без подкрепата на Русия“, каза той. „Аз лично съм благодарен на Москва за това“, добави той.

Сирийският министър на културата: Паметниците в Палмира ще бъдат възстановени
Древните паметници в освободения сирийски град Палмира със сигурност ще бъдат възстановени, каза в интервю за агенция Sputnik министърът на културата на Сирия Исам Халил.
Сирийската армия и бойците от паравоенния отряд „Пустини соколи“ в неделя напълно освободиха града от терористичната групировка „Ислямска държава“. Палмира, древните руини на които са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, се намираше под контрола на ИД от средата на май 2015 г.
„Ние ще работим за оценка на щетите, причинени от терористите на паметниците на Палмира, ще ги реставрираме и обещавам, че те ще бъдат отново както преди“, каза министърът.

AFP: Башар Асад приветства освобождаването на Палмира като „важно постижение“ 
Сирийският президент Башар Асад в неделя приветства победата на своите войски над джихадистите в древния град-оазис Палмира и го определи като „важно постижение“, предаде AFP.
„Това е важно постижение и поредно доказателство за ефективността на сирийската армия и нейните съюзници в борбата срещу тероризма“, каза Асад относно повторното превземане на Палмира, по време на среща с френски парламентаристи в Дамаск.

ТАСС: Част от колоните в археологическите разкопки в Палмира са оцелели 
Част от паметниците, намиращи се в историко-археологическата част на Палмира са оцелели. Оцелели са редица колони, както и мраморният театър. Съобщава се обаче за голям брой изчезнали древни статуи и барелефи, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Терористите от „Ислямска държава“ са разграбили местния музей, където са се съхранявали реликвите, намирани по време на разкопките. Залите на музея са опустошени, разбити статуи на езически богове се валят па пода. Витрините, където са били съхранявани експонатите са разбити. Самите артефакти – украшения, пръстени, амфори, статуетки, печати и монети са откраднати.
„Ислямска държава“ са разрушили храма на Баалшамин от втори век, както и светилището на бог Бел и палмирските некрополи. 

РИА Новости: Сирийската армия смята, че победата й при Палмира ще е основа за пълното разбиване на „Ислямска държава“ 
Сирийската армия в свое заявление отбеляза, че победата ѝ в Палмира над „Ислямска държава“ е положила основата за пълния разгром на терористите, предаде РИА Новости.
„Победата стана съкрушителен удар по „Ислямска държава“. Тя позволи да бъде сломен бойния дух на наемниците и дава основа за пълния разгром на терористите“, пише в заявлението. „Сирийската армия с помощта на приятели и съюзници доказа в Палмира, че е единствената сила, способна да се бори с тероризма и да го унищожава ефективно“.
Днес сутринта бе съобщено, че град Палмира е окончателно отнета от ръцете на „Ислямска държава“.

РИА Новости: Сирийската армия е готова да щурмува християнския град Карятейн 
Сирийската армия и силите на народните милиции са обградили напълно град Карятейн, намиращ се на 30 км. от Палмира, предаде РИА Новости.
„Карятейн е напълно обкръжен. Армията и опълчението са готови на щурм. Терористите от „Ислямска държава“ оказват съпротива“, заяви източник от милициите. Според него в града няма цивилни. Голяма част от терористите са избягали от града. Останалите терористи прикриват отстъплението им .
Християнският град Карятейн бе превзет от „Ислямска държава“ преди повече от една година. Терористите направиха населеното място свой главен пункт в южната част на провинцията Хомс.

РИА Новости: Сирийското военно командване потвърди освобождаването на Палмира 
Командването на сирийската армия официално съобщи, че град Палмира е превзет от ръцете на „Ислямска държава“ с поддръжката на руската авиация, предаде РИА Новости.„
„След мащабните операции нашите подразделения с поддръжката на сирийската и руската авиация успешно приключиха със своята мисия и върнаха сигурността и стабилността в град Палмира, а също така установиха пълен контрол над околните височини“, пише в официално заявление на сирийската армия.
По-рано стана известно, че боевете за Палмира са приключили напълно. 

ТАСС: Експертите на ЮНЕСКО ще обсъдят възможността да посетят освободения град Палмира 
Постоянният представител на Русия в ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова съобщи, че в организацията ще бъде обсъден въпросът, дали да се изпрати мисия от експерти в сирийския град Палмира, предаде ТАСС.
„От отдавна бе обсъждано, че експертна мисия трябва да бъде пратена на място при първа възможност. Съмнявам се, че ЮНЕСКО ще я изпратят веднага – боевете продължават. Но на 4 април ще има съвещание по въпроса. Тази тема ще се въплъти на практика, когато там стане по-спокойно“, заяви Митрофанова. Тя отбеляза, че въпросът за възстановяването на историческите паметници в Палмира ще се реши по-късно, когато стане възможно точното оценяване на нанесените от „Ислямска държава“ щети. „От най-известните обекти напълно е разрушена знаменитата триумфална арка. Терористите са взривили храма Баалшамин, построен през първи век от новата ела, разбили са повече от шест древни статуи. Трябва да се разбере дали са поставили мини на място. Въпросът не е лесен“, поясни Митрофанова.
Тази сутрин сирийската армия и отрядите на местното опълчение напълно освободиха град Палмира от терористите. 

РИА Новости: Сапьори са започнали да прочистват от мини улиците на Палмира 
Сапьорите на сирийската правителствена армия са започнали да обезвреждат бомби, разположени по улиците и къщите на град Палмира, който бе освободен днес напълно от „Ислямска държава“, предаде РИА Новости.
„Специалистите започнаха да разминират улиците и сградите на Палмира. Терористите са разположили много мини и самоделни бомби на най-неочаквани места“, съобщи офицер от сирийската армия, участващ в мисията. Той заяви, че на първо място ще бъдат обезвредени поясите с експлозиви по телата на убитите терористи, които са прикривали отстъплението на основните части на „Ислямска държава“.
По-рано бе съобщено, че боевете в Палмира са приключили напълно, след като древният град е бил напълно изчистен от терористите. Сирийската армия и частите на опълчението контролират града напълно. 

ТАСС: Сирийската правителствена армия е освободила напълно град Палмира 
Сирийската правителствена армия със съдействието на местното опълчение е освободила напълно древния град Палмира от „Ислямска държава“, предаде ТАСС.
Новината за освобождението на града идва от сирийски военни източници. Операцията по освобождението на Палмира продължи около седмица.
На 25 март сирийската армия успя да освободи археологическия комплекс на града.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване