03/28/16 05:03
(http://www.klassa.bg/)

Повечето германци очакват терористични актове

 Повече от половината германци очакват терористични актове да бъдат извършени в родината им през тази година. Това сочи проучване на общественото мнение на института Emnid, чиито резултати са публикувани във в. „Билд ам Зонтаг“.

Повече от половината анкетирани (56%) са на мнение, че през 2016 г. може да има терористичен акт, 38 на сто са на противоположното мнение. След терористичните удари в Брюксел повече от половината германци заявиха, че не се боят от тероризма.

По-рано министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер огласи позицията, че към настоящия момент няма информации за готвени от терористи действия в Германия.

В същото време пък германският министър на правосъдието Хайко Маас коментира, че страната от доста време е потенциална мишена за терористични действия, поради което не бива да бъде изключван такъв сценарий. „Германия отдавна е потенциална цел за нападения. Не можем да разчитаме, че международният тероризъм ще заобиколи Германия. Никой не може да гарантира абсолютна безопасност в една демокрация“, заяви той в интервю пред в. „Заарбрюкер цайтунг“. Министърът добави, че силите за сигурност правят всичко възможно, за да предотвратят негативния ход на събитията. Според министъра въпреки сериозната ситуация няма причини за паника. Освен това не трябва да има поддаване на страха, за да не се даде повод на терористите да почувстват, че са постигнали целите си. „Никой терорист не може да застрашава свободното ни общество, само ние самите можем да го сторим. И сме длъжни да не си позволяваме да разрушат нашия начин на живот“, допълва Маас.

Междувременно трима души се озоваха в болница след

масово сбиване в дом за бежанци в германската провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Свадата започнала през нощта, когато две деца се скарали в приюта в град Хепенхайм, близо до Манхайм. В скандала се намесили около 50 възрастни, които скоро започнали да се бият помежду си. Боят продължил извън сградата и на съседния паркинг. Полицията обуздала разгневената тълпа и арестувала трима от скандалджиите. Трима ранени били откарани в болница.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер поиска бежанците, отказващи да учат немски език и да приемат предложения за работа, да бъдат лишавани от право на жителство в Германия.

"Има взаимна връзка между успешното завършване на интеграционните курсове и продължителността на разрешението за пребиваване в Германия", отбеляза министърът по телевизия А Ер Де.

Според него действащото право трябва да бъде изменено по съответния начин.

Де Мезиер съобщи, че най-късно през май тази година ведомството му ще представи проект на закон за интеграцията, който ще включва и ограничаване на правото на мигрантите да избират къде да живеят. Те трябва да бъдат разпределени там, "където ние като държава считаме за правилно, а не там, където е правилно според самия бежанец", каза той.

Този режим ще действа, докато човекът, получил бежански статут в Германия, не може да си намери работа и да се издържа самостоятелно, уточни Де Мезиер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване