03/28/16 11:17
(http://pik.bg)

Ято бели щъркели кацна край Варна

Ято бели щъркели кацна край Варна

С идването на пролетта край Варна пристигна и ято бели щъркели. Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. 

Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората.

Щъркелът се среща там, където има достатъчно чисти води, стари дървета и земеделие с малко пестициди. От 1930 г. насам веднъж на 10 г. се провежда едновременно преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни. България се включва в това преброяване през 70-те. Последните три преброявания се координират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), създадено през 1988 г.

Организират се десетки екипи, които обикалят цялата страна и преброяват всички щъркелови гнезда и птиците в тях. Това включва обхождане на 253 града и над 5000 села или общо 38 000 км. Преброяването на белия щъркел е най-мащабната кампания в България, свързана с природата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване