05/31/16 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Откриха пета фундаментална сила в природата

 Учени от Унгария са открили намеци за съществуване на физика извън пределите на Стандартния модел. Те са открили свидетелства за наличието не на четири, а на пет фундаментални сили на природата, съобщава Nature, цитиран от Мегавселена.

В края на миналата година Атила Краснахоркай (Attila Krasznahorkay) от Института за ядрена физика на Унгарската академия на науката и колегите му са публикували статия, в която разказват за необичайни резултати от наблюденията на това, което се случва при прехода на атом берилий-8 от възбудено в нормално състояние при синтез на берилия при бомбардиране на лист хартия с протони.

Както разказват учените, при определени обстоятелства този процес води до раждането не на фотони, а на двойка електрон-позитрон, своеобразни нестабилни миниатоми от частици материя и антиматерия. Сам по себе си този факт не се явява необичаен – такива процеси протичат в природата и в Космоса периодично. Невероятното било това, как протичало раждането на тези частици.

Стандартният модел на физиката предсказва, че честотата на поява на подобни двойки силно ще зависи от това, под какви ъгли ще се разлитат формиращите се електрони и позитрони – колкото по-голям е този ъгъл, толкова по-малко „атоми“ на позитрония ще възникват, както наричат подобни конструкции учените.

За голяма изненада на Краснохоркай и колегите му се случило нещо друго – когато ъгълът на разлитане се приближавал към 140 градуса, броят на електрон-позитронните двойки рязко нараствал. Това говорело, че в този процес са замесени частици или сили, които излизат извън рамките на Стандартния модел.

Както смятат унгарските физици, подобно поведение на берилий-8 е свързано с това, че неговите ядра по време на формиране в лист хартия изпускат специфичен свръхлек бозон – частица преносител на едно от четирите фундаментални взаимодействия, който се разпада на електрон и позитрон.

Краснахоркай смята, че тази частица, чиято маса е около 17 мегаелектронволта, се явява така нареченият тъмен фотон – преносител на електромагнитните взаимодействия, способни да влияят на поведението на частиците тъмна материя.

Подобни твърдения и резултати от експериментите привлекли вниманието на теоретиците от Калифорнийския университет в Ървайн, които смятат, че екипът на Краснахоркай е успял да открие нещо по-голямо – петата фундаментална сила, която въздейства на материята наравно с гравитацията, електромагнетизма, слабите и силните ядрени сили.

Неин преносител се явява частицата, която са открили унгарските физици – калифорнийските учени предлагат тя да се нарече „протонофобен Х-бозон“. Подобно название се обяснява с това, че дадената частица взаимодейства не с протоните и електроните, както обикновените фотони и с техните „тъмни“ събратя, а с електроните и неутроните.

Други учени не са съгласни с подобна интерпретация на резултатите на Краснахоркай и колегите му. Запитани от Nature физици са на мнение, че подобно поведение е слабо вероятно, макар по принцип да е възможно, а други съветват да се изчака повторната проверка на експериментите на унгарските учени, която ще се проведе от колаборацията DarkLight в близката година, допълва РИА Новости.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване