06/01/16 07:18
(http://www.klassa.bg/)

29 000 българи са роби

 

Страната ни е на 93 място от 167 страни

С 29 000 души роби България е на 93 място от 167 държави в света. Така твърди докладът „Световен индекс на робството“ (Global Slavery Index), цитиран от агенция Ройтерс.

Според доклада, изготвян от базираната в Австралия правозащитна организация Walk Free Foundation, близо 46 милиона души по света живеят в робство. Най-голям е броят им в Индия, следвана от Китай, а най-много роби спрямо населението има в Северна Корея.

Индексът показва, че броят на хората, родени в робство, превърнати в секс-роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд са се увеличили на 45,8 млн., след като през 2014 г. са били около 35,8 млн.

Основателят на Walk Free Foundation Андрю Форест отбелязва, че увеличението от почти 30% се дължи на подобреното събиране на данни, проведени 42 000 интервюта на 53 езика, но изразява опасения, че положението се влошава заради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими за всякакви форми на робство.

Форми на робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби – около 18,4 млн. при население от 1,3 млрд. души.

Глобалният индекс на робството има за цел да измери разпространеността на робството в 167-те най-населени държава, нивото на застрашеност на хората от поробване и правителствените усилия за справяне с това.

Около 58% от хората в робство са съсредоточени в пет държави: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан. Страните с най-висок процент поробени хора от населението обаче са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар.

Най-малко действия за премахване на робството предприемат правителствата на Северна Корея, Иран, Еритрея, Екваториална Гвинея и Хонконг. В другия край на спектъра се нареждат Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия, чиито лидери полагат най-много усилия за борба с робството.

Макар Европа да показва най-ниска регионална разпространеност на робството, според Walk Free Foundation тя е източник и дестинация за принудителен труд и сексуална експлоатация. Какво ще е отражението на масовия приток на мигранти и бежанци, бягащи от войни и бедност, предстои да узнаем, отбелязва докладът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване