06/01/16 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Всички училища с нови имена на 15 септември

 Всички училища ще имат нови имена наесен. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проекта за държавен образователни стандарти за институциите в средното образование.

Изготвянето му е във връзка с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Основните училища трябва да се преобразуват в начални (I-IV клас), основни (I-VII клас), обединени (I-X клас) или средни (I-XII клас) в зависимост от конкретните възможности и капацитета на сградния фонд. Прогимназиите ще станат основни училища или обединени.

СОУ се

преобразува

в средно

училище

След промяната 32-о СОУ “Св. Климент Охридски” в София ще трябва да се казва 32-о СУ “Св. Климент Охридски” - име, което може да се бърка с това на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Оздравителните също ще са вече средни. Специалните училища за деца и ученици с нарушено зрение и с увреден слух ще се наричат специални училища за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания.

Помощните училища продължават дейността си като центрове за специална образователна подкрепа. В името на училището може да се включи и дума, която придава спецификата на институцията - национално, частно, професионално и други, уточни Лазар Додев, шеф на дирекцията по организация, контрол и инспектиране в МОН.

Директорите трябва да получат заповед от началника на инспектората на 1 август. След това

трябва да сменят

печата

и банковата сметка. Това ще отнеме около 40-50 дни, изисква ходене в НАП и НОИ, обясни Стаматов. Общинските съвети трябва да решат ще създават ли обединени училища, ако докажат, че имат капацитет, защото основното става от 1-и до 7-и клас.

“Иновативните училища ще извършват целенасочена промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с която ще се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес. За да бъде едно училище иновативно, то трябва да докаже, че има възможност да повиши качеството на образованието, като разработва и въвежда иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда; да използва

нови методи

на преподаване,

да разработва по нов начин учебното съдържание, програмите и плановете. Целта е да се даде шанс училището да се разчупи, мисленето на системата, учениците, учителите и родителите да стане модерно и обърнато към бъдещето”, каза Додев. Всички държавни, общински и частни училища, както и Американския колеж могат да кандидатстват за иновативни с проект. Към МОН се създава комисия за иновативните училища с психолози. Иновативните училища ще могат да имат 38 учебни седмици, а не 36, както останалите. 30% от учебното съдържание по различните предмети ще може да се пренасочва. Ще може да се въведат т.нар. синтезирани учебни предмети. Може да има обща тема, свързана с

различни

предмети

като Българско

възраждане

например. Кандидатстването ще започне през 2017 г.

Националните училища пък трябва да изпълняват национална задача или да обучават ученици от много области. Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области и за изпълнението е осигурено целево финансиране от държавния бюджет. Задачата например може да бъде в извънучебно време математическа гимназия да апробира нов електронен продукт за развитие на математическа логика. Статутът на национално училище се обявява от МС за срок от 4 години.

Всички училища с нови

имена на 15 септември

30% от учебното съдържание в иновативните може да е различно

с нови методи на преподаване

 

 

С електронни дневници от 2018/2019 г.

Електронни дневници ще има във всички училища от учебната 2018/2019 г. Това съобщи Грета Ганчева, шеф на дирекция “Достъп до образование и подкрепа на развитието в МОН, при представянето на новия държавен образователен стандарт за информацията и документите

Ще има възможност за създаване на електронна лична образователна партида или лично образователно дело на всяко дете/ученик да се отразява цялата информация за процеса и резултатите от неговото обучение, за подкрепата за личностното му развитие, за постиженията му, наложени и отменени наказания, за издадените на лицето документи и т.н.

Стандартът ще урежда всички документи, необходими за организацията на дейността на институциите, за образователния процес, за административните процедури, за удостоверяване на завършена степен на образование и/или придобита професионална квалификация.

Стандартът предвижда създаването на национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, която ще се администрира от Министерството на образованието и науката. В системата ще се включат сегашните регистри - регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и регистър на документите за завършено основно образование, средно образование и/или придобита степен на професионална квалификация. (24часа)

 

Учителският

събор

ще струва

100 000 лв.

 

Организацията на учителския събор на 19 юни върви в пълен ход. Разходите, които са предвидени, са около 100 000 лв., съобщи Диян Стаматов. Тогава ще се съберат 12 000 учители в зала “Арена “Армеец”.

Средствата са за наемане на озвучаване, покани. Не са предвидени пари за спане или командировка, каза още Стаматов. Основната идея била да се даде ясен сигнал към обществото за сериозността на образователната реформа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване