06/01/16 06:55
(http://www.klassa.bg/)

Земеделци купуват ниви на лизинг с пари от ДЖОБС

 Земеделски производители ще могат да си купуват земя на изплащане на стойност до 300 хил. лв. Това предвижда нова лизингова схема, която беше обявена от Микрофинансиращата институция ДЖОБС. ДЖОБС е дъщерно дружество на Българската банка за развитие.

За начинаещи земеделци ще се отпускат до 50 хил. лв. за покупна на ниви на лизинг. Няма ограничение каква категория земя ще се купува, нито каква продукция ще се отглежда на нея.

Срокът на лизинга може да е от 1 до 10 г., като гратисния период може да е до 18 месеца. Максимално допустимият гратисен период в рамките на всеки 12 месеца е половин година. Така въпросните 18 месеца гратисен период могат да се ползват в първата, втората и третата година от лизинговия договор. Лихвите по лизинговите договори за земята ще са от 6,75% до 9,5% в зависимост от кредитоспособността на клиента, а годишният процент на разходите е до 11 на сто.

Институцията изисква от кандидатите 10% самоучастие, а за обезпечение ще се признава закупената земеделска земя. Тя ще става собственост на производителя след изплащане на последната вноска по кредита. Изчисленията на експертите сочат, че за 10 г. рента на земя в Добричка област един производител ще плати 25 хил. лв. А при лизинг за същия срок за лихви ще се дадат 22 хил. лв.

Задължително изискване към кандидатите е да са регистрирани като земеделски производители, ако са физически лица, или да са еднолични търговци. От организацията правят проучване на репутацията им доколкото това е възможно, обясни Елен Георгиев.

Очакванията са най-голям интерес към програмата да има от земеделци в Североизточна България, по-точно в района на Добрич и Шумен. Новата лизингова схема се предлага от няколко дни, като вече има искания, които се подготвят за кредитиране, обясни Константин Мунев, изп.-директор на ДЖОБС. Според него най-често пари за земи се търсят за отглеждане на фуражни култури, като пшеница, царевица и рапица. Една от първите кандидатури за лизинг е за 200 хил. лв. за земя в Добрич. Одобрението отнема между 5 и 8 дни, съобщи още Мунев.

До момента по ДЖОБС има сключени над 470 лизингови сделки, като са подкрепени над 370 предприятия. От тях близо 40% са в сектор селско и рибарско стопанство, 14% са стартиращ бизнес, а 16 на сто са в преработващата промишленост. Общата сума, отпусната по тях е над 18 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване