06/02/16 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Държавният дълг с лек спад до 13,3 милиарда

 През април делът на държавния дълг от брутния вътрешен продукт (БВП) се понижава леко до 29,2%, показват данните от актуалния месечен бюлетин на Министерството на финансите (МФ). В абсолютно изражение в края на април държавният дълг възлиза на 13,34 млрд. евро, като намалява с 0,07%, или с 9,5 млн. евро, спрямо края на март. Вътрешните задължения възлизат на 3,49 млрд. евро, докато само външният дълг е за 9,85 млрд. евро.

Нивото на външния дълг остава 21,6% от БВП, каквото ниво беше отчетено в края на март. Вътрешните задължения намалява до 7,6% от 7,7 на сто.

Извършените плащания по държавния дълг за първите четири месеца на 2016 г. възлизат на 626,9 млн. евро, от които 468,7 млн. евро са за главници и 158,2 млн. евро лихви.

Междувременно от БНБ съобщиха, че България се е присъединила към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс на Международния валутен фонд (МВФ). България е 11-а в света, която се присъединява към стандарта. Националната страница с данни се намира на интернет страницата на БНБ, като координатор за България по отношение на специалния стандарт. Преобладаващата част от новите статистически показатели, включени в този стандарт се съставят от БНБ. МФ предоставя информация по стандарта, свързана с държавния дълг и операции на централното правителство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване