06/02/16 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Лихвите по депозитите замръзват

 

Предпочитаме плаващи проценти при теглене на ипотечни кредити

Лихвите по депозитите няма да покачват нивата си, прогнозира Иван Кутлов, началник на управление „Трежъри“ във финансова институция у нас, по време на седмото издание на форума „Шумът на парите“. „Тази среда на ниски лихви в Европа вероятно ще продължи още поне година и половина – две“, поясни Кутлов.

Според последните данни на Българската народна банка (БНБ) за месец април 2016 г., лихвите по влоговете на българските домакинства са се покачили. През март лихвата по депозитите договорени в лева е била 1.13%, а само месец по-късно банките са давали по новите депозити – 1.17%.

На месечна база се наблюдава и увеличение на цените по влоговете в евро. През третия месец на тази година лихвата, която са получавали българите за това, че държат парите си в родните трезори, е била 0.78%. Месец по-късно, дори с минимално покачване, лихвата достига 0.80 на сто.

Въпреки това, лихвата, която са получавали домакинствата през април 2015 г., е била с 0.62 пункта по-висока спрямо сегашните нива. В евро цената на влоговете за една година е намаляла с 0.65%.

При фирмените депозити в левове спадът на лихвите продължава. През април лихвата за фирмени пари в банка пада до 0.41% спрямо 0.48% през март и 0.89% преди година. Ставката в евро при фирмените депозити се е увеличила до 0.44% през април спрямо 0.25% през март, но остава под 1.02% от преди година.

От данните на БНБ става ясно, че вече няма нито една банка, която да предлага лихва над 2% по депозити. За сравнение преди година е имало 12 банки, които са били с такива оферти.

По отношение на потребителските кредити, изпълнителният директор на кредитна институция у нас Цветан Петринин обясни, че очаква през тази година да се повиши средната срочност при заемите за потребление. По думите му цялостната икономическа обстановка положително води към нарастване на потребителското търсене. От бранша споделят още, че през последната година има съживяване на сектори като строителство, недвижими имоти, аутсорсинг и хотелиерство.

Експертите обясниха, че повечето хора предпочитат плаващи лихви, когато купуват недвижими имоти. Банките ставали все по-агресивни от гледна точка на своите предложения по ипотечното кредитиране.

„Мисля, че като цяло средата е благоприятна за инвеститорите, които желаят да инвестират в недвижими имоти било като ги купуват за собствено ползване или алтернативен инвестиции“, каза Зденек Метелак, изпълнителен директор на една от банките у нас. По думите му, условията на пазара са благоприятни за недвижимите имоти. „Мисля, че банките също така са готови да отговорят на това търсене. Виждаме, че от гледна точка на очакванията, хората предпочитат плаващи лихви, когато купуват недвижими имоти като очакват, че лихвените равнища ще спаднат“, коментира Метелак.

По време на форума Петер Атила Хорват, управител на фирма, предлагаща бързи кредити, съобщи, че през първото тримесечие на 2016 г. компанията е отчела сериозен ръст на раздадените кредити. Във връзка с това дали българинът е достатъчно финансово грамотен, Хорват каза, че 80% от хората заявяват, че ясно разбират условията по заемите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване