06/02/16 07:18
(http://www.klassa.bg/)

САЩ вещаят терор в Европа през лятото

 Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани за заплаха от възможни терористични нападения в Европа това лято, цели на които могат да станат туристически обекти, ресторанти, търговски центрове и общественият транспорт, предаде Ройтерс.

Предупреждението за опасност при пътуване се отнася за периода до 31 август. "Големият брой туристи, които посещават Европа през летните месеци, ще предостави

 

 

 

повече мишени

на терористите, планиращи нападения на обществени места, особено при големи събития", се казва в съобщението на Държавния департамент.

Стадионите, зоните за фенове и местата, на които се гледа Европейското първенство по футбол, което ще се проведе от 10 юни до 10 юли във Франция, също са потенциална цел за терористите, предупреждава Държавният департамент.

Възможни са атаки и срещу Световните дни на католическата младеж, които ще се проведат в Полша от 26 до 31 юли, се казва в същото съобщение.

Държавният департамент не разполага с конкретни данни за готвени атентати в Европа. Предупреждението към американските граждани в началото на лятото е стандартна процедура, обясни говорителят на Държавния департамент Джон Кирби.

Той посочи, че в началото на лятото, използваме възможността да предупредим американските граждани за евентуални терористични атаки. Особено като има събития като Тур дьо Франс и Европейското първенство по футбол.

Предупреждението не означава, че американците трябва да се откажат да пътуват до Европа, обясни Кирби.

Не искаме да обезсърчим пътуванията до Европа или до което и да е друго туристическа дестинация и дори на тези събития. Но искаме да сме сигурни, че американските граждани ще проявяват изключителна бдителност при пътуванията си, добави Кирби.

Междувременно от министерството на вътрешните работи на Русия отправиха предложение към френските власти, руски полицаи да помагат на френските си колеги по време на подготовката и провеждането на европейското. Руските полицаи ще се намират във Франция по време на всички изяви на руския национален отбор.

Европейското първенство стартира на 10 юни и ще продължи до 10 юли. Във Франция ще се съберат най-добрите отбори на Стария континент. Очакват се стотици хиляди фенове да посетят мероприятието.

Освен с терористичните заплахи, властите на Франция имат да преодоляват и друг проблем - железопътната стачка, която блокира цялата страна. Причината са плановете на правителството за промени в трудовия кодекс в страната, които изостриха отношенията между работници и правителство. Сред тях се предвижда увеличаване на допустимата работна седмица до 46 часа, както и да се уволняват по-лесно служители. Блокирани са почти половината влакове в страната, а профсъюзите предупреждават, че

няма да отстъпят

докато не бъдат чути. Стачката на железниците е безсрочна, а работниците в метрото в Париж и пилотите на „Еър Франс” възнамеряват също да се включат в ефективната блокада на страната.

Протестите затрудняват организацията и има опасност да доведат до проблеми с придвижването на феновете, които възнамеряват да посетят страната, прогнозират анализатори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване