06/04/16 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Ако няма протест, децата ще живеят ли?

 Гражданската активност е важен инструмент, без който не може да съществува нито едно истинско общество. Трябва ни, когато политиците загубят съвсем мярка. За да се спазват правилата за строежи в планините. За да може българите зад граница да гласуват по-лесно. Но не и за да живеят деца.

Тази седмица родители, представители на неправителствени организации и други граждани постигнаха голяма победа. Събраха се пред Министерството на здравеопазването, за да кажат ясно, че фондът за лечение на деца трябва да работи в полза на малките пациенти и да улеснява бюрократичните процедури за техните родители. А не в полза на държавния бюджет, на конкретни служители в администрацията, болници или лекари.

Няколко часа след протеста мнозинството в обществения съвет на фонда надделя в гласуването срещу предложенията на директора и одобри почти всички молби за финансиране на лечение.

Това обаче бяха само 30-те деца, имали късмета да попаднат в дневния ред на заседанието на фонда в деня, в който под прозорците на министерството не е спокойно. На 17 юни, когато ще се разглеждат следващите кандидатстващи, протест (засега) няма да има. След няколко месеца пък изтича мандатът на сегашния обществен съвет, някои от членовете на който не се уморяват да водят битка срещу чиновническата немарливост.

Дали тези, които ще ги наследят, ще я продължат, не е ясно. Тогава, без гражданския натиск, децата ще живеят ли?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване