06/04/16 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Горанов за билетчето: Рязко е поскъпването, но така става, когато се отлагат проблеми

 Рязко е покачването на цената на билетчето. Аналог може да се направи с винетките. Изводът е, че съществуващите проблеми не трябва да бъдат отлагани, защото натрупването на проблеми в един момент се налага да бъдат решавани шоково. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в кулоарите на парламента във връзка със скока на цената на билетите за градския транспорт в столицата от 1 лв. на 1,6 лв. „Неувеличаването на винетките от 2008 година до 2015 година наложи през 2016 година високо темпо на нарастване на винетката. Аналогията е лесна с цената на билетчето в градския транспорт“, каза още той. Според него кметът на София Йорданка Фандъкова можела да се изкуши да продължи да отлага решаването на проблема с още година, две, три, но добре, че не го направила. „Миналата година, за да се стабилизира центъра за градска мобилност да отпуснем заем от консорциум от банки в размер на 85 млн. лв. Добрата новина е, че успяхме да задържим цената на билетчето в столицата до момента, в който се направиха инвестиции- нови линии на метрото“, обясни той и добави, че София е голяма и за 50 евроцента да може да се обикаля цялата не е логично.
Според финансист номер 1 държавата ни може да се справи и без еврофондове. „Но нещо, което ни се полога, нещо което е обща стратегия на ЕС е сравнително предимство за нас. То е част от общия договор за ЕС, съгласно който по-малките и по-отворените икономики като българската в случая се е отворила към пазара и безрезервно на по-богатите компании“, уточни той, но допълни, че това нещо си имало цена и по тази причина не трябвало да смятаме, че всичко което идва, идва по линия на кохезионната политика. „Членството в съюза има предимства и недостатъци спрямо момента на влизането на България в него. Ние изцяло сме лишени от възможността да провеждаме протекционистична политика на нашите компании спрямо кампаниите, които осъществяват своята дейност в рамките на ЕС“, обясни Горанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване