06/04/16 07:15
(http://www.klassa.bg/)

За първи път България е домакин на международна конференция на инженерите-консултанти

 София събра над 150 инженери-консултанти на международен форум за "Оптимизиране на потенциалните ползи от европейските стратегически инвестиции. Нови възможности за бизнес в България и на Балканите". В събитието участват водещи инженерни и консултантски компании от 20 европейски държави, както и представители на финансовите европейски донори – Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Организатор е Европейската федерация на консултантските асоциации (ЕФКА) със седалище в Брюксел и Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК).
За конференцията, за пазара, за проектите, за консултантския бизнес разговаряме с инж. Мирослав Йорданов, президент на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК): "Нашата цел е да покажем на нашите колеги консултанти от Европа какво представлява България и какви възможности за бизнес има. Периодът 2014-2020 открива пътя за създаване на консорциуми между български и чуждестранни консултантски компании за съвместна работа по нови проекти, както и шанс на българските фирми да излязат на международния пазар."

Инж. Йорданов, какви са основните задачи на международната конференция на инженерите консултанти, която се провежда в България?
Конференцията се провежда веднъж годишно в различни държави, като за Източна Европа досега е била само в Полша. Чест е за България годишната конференция на Европейските федерации на консултантите да се проведе в София. Целта ни беше да покажем на колегите консултанти от Европа какво представлява България и какви възможности за бизнес има. Периодът 2014-2020 открива пътя за създаване на консорциуми между български и чуждестранни консултантски компании за съвместна работа по нови проекти, дава шанс на българските фирми да излязат на международния пазар. До миналата година единствено консултантските фирми в Румъния и България не бяха излезли на пазарите в света, където западните фирми правят по-голямата част от оборотите си от обекти на голяма стойност. Искаме също да покажем на европейските консултантски фирми, че в България се строи и се строи качествено, като им покажем какво сме направили досега.

Кои са основните проблеми за консултантите по строителство в България?
В Европа няма Закон за устройство на територията (ЗУТ), не се работи по ЗУТ. България може би е единствената страна, в която строителството се извършва по ЗУТ. Устройстото на територията не е строителство. Крайно време е в България да се направи един Закон за строителството и да се знае кои са участниците в строителния процес.
В Европа консултантските фирми не правят оценка за съответствието и не упражняват строителен надзор на обекта. Те водят целия процес: започват от идеята, преминават през проектирането, изграждането, надзора на самия обект и завършват с издаване на сертификат за въвеждане в експлоатация на дадения обект. Това е целта и на българските консултантски фирми. За да излезем на международния пазар, трябва да действаме по този начин. Но в България все още за един обект се работи и по договорите на ФИДИК, и по ЗУТ - имаме инженер по ФИДИК на големите обекти с европейско финансиране или със заеми от Световната банка и заедно с това строителен надзор по ЗУТ. Това опорочава нещата, но в България обектите се приемат по ЗУТ с Държавна приемателна комисия.

Какво очаквате от държавата?
След 16-годишно съществуване на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти смятаме, че нашата гилдия вече има уважението на държавата, министерствата и институциите, които правят законите и наредбите към тези закони. Въпреки това ние все още сме "отхвърленото дете". Инженерите, архитектите, строителите си имат гилдии, които са регламентирени със закон. Ние все още сме на обществени начала като консултанти, които имат или сертификат, или удостоверение, издадени от държавата. При нас отговорностите постоянно се увеличават, а правата се намаляват. Имаме големи отговорности и санкции, ако не спазваме тези отговорности. Но не можем да влияем на строителния процес и на качеството на надзорната дейност на фирмите, които се лицензират. Сега всеки може да събере шепа хора и в рамките на 10-15 дни да си направи консултантска фирма, да участва в търг за даден проект, като даде минимална цена. Никой не пита какъв е опитът на тази фирма. Оттам идват проблемите, че фирми от този вид некачествено си изпълняват договорите. В Асоциацията получаваме писма, че някоя фирма е взела аванс и е изчезнала. Какво можем да направим ние, след като сме само една обществена асоциация. Ние не сме като строителите всяка година да им издаваме удостоверение за работа. Ние не сме като архитектите и инженерите да им слагаме печат всяка година на база на събрани такси. При нас всичко е на доброволни начала. Нашата асоциация е представена в световната асоциация от 2000-та година и от 2001 г. - в европейската. В бранша като асоциация ние имаме по-голямо уважение от страна на чуждите партньори, отколкото на българските.
Искаме регулация със закон, а не държавна намеса за издаване на удостоверение за работа.
Искаме да се знаем законово кой какво може.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване