06/04/16 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Оръжията ни са скъпи

 Тази седмица донесе една добра и една лоша новина за въоръжените сили на Република България. Позитивната е, че след близо четвърт век ослушване държавата най-накрая прозря, че е време да започне даинвестира в реални бойни способности за армията си, т.е. във войсково оборудване, което наистина може да се използва.

Става дума за проектите за придобиване на нов тип западен изтребител, за който само се говори от около десетилетие и за модулни патрулни кораби за бойния флот, които бяха одобрени от парламента в четвъртък.

В момента се случва много важен обрат в отбранителната ни политика, защото през последните години армията постепенно беше започнала да деградира в структура с предимно поддържащи и тилови функции и нещо като най-скъпата и неефективна социална служба в страната.

И ако някой ви каже, че държавата не е давала пари за превъоръжаване, не му вярвайте – през последните 15 години за инвестиции във техника са дадени над 1.6 млрд. лв., просто обикновено те са отивали не там, където трябва – за небронирани транспортни вертолети "Кугър", за транспортни самолети "Спартан" (без системи за самозащита) и учебни "Пилатус", за джипове "Мерцедес"...

Това, което обединява гореописаната военна техника, е, че ако бъде пратена на фронтовата линия, тя ще бъде просто подвижна мишена и ще генерира практически нулев отбранителен потенциал. 


Лошата новина е, че изборът на проекти, по които ще се изхарчат поне 2.4 млрд. лв., отново не е подкрепен с детайлна аргументация и не почива на някаква ясно формулирана визия.

Властта отново фриволно жонглира със стотици милиони левове, без например да каже как за по-малко от 5 години цената на 8-9 изтребителя може да скочи от 700-800 млн. лв. на 1.5 мрлд. лв.

Или пък защо не оборудва с нови ракети използваните в момента белгийски фрегати за около 200 млн. лв., а иска да строи патрулни кораби за 800 млн. лв.

Или пък защо пренебрегва оборудването на батальонните ни бойни групи, които са приоритет номер едно по линия на НАТО...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване