06/04/16 12:22
(http://www.klassa.bg/)

Холандия потъва

 Спътниците Sentinel-1A и Sentinel-1B са регистрирали необратимо понижение на нивото на сушата в Холандия спрямо морското равнище. Според Европейската космическа агенция данните свидетелстват за постепенното потъване на Холандия.
По време на мисията си от ноември 2014 г. до април 2016 г. спътниците са провели към 2,5 млн. измервания. Данните са били необходими за съставянето на карта на измененията на земната повърхност в Северозападна Холандия. Повечето измервания, с точност до няколко милиметра, са правени в района на дигите, които защитават страната, наричана още Ниската земя, от наводнения.
Картата показва, че по западния бряг на езерото Айселмеер и източно от град Хронинген земната повърхност потъва с около 20 милиметра годишно. В тези райони се добива газ и вероятно това също е част от причината за потъването. Аналогична зависимост учените са установили в района на Вендам, северно от Хронинген, където има солници.
Спътниците Sentinel, изстреляни от космодрума в Куру, Френска Гвиана, работят по програмата "Коперник" по задание на Европейската комисия за опазване на околната среда и атмосферата. Програмата е насочена към получаване на оперативна информация в определяне на политиката в сферата на защита на околната среда. Пускането на спътника от космодрума Куру се осъществява от компанията "Арианспейс" с помощта на руската ракета носител "Союз-СТ-А".
Холандските учени и политици нееднократно са подчертавали значението на спътниците за страната, данните от които позволяват да се следят и поддържат приетите норми в сферата на сигурността.
През май група учени от САЩ, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия алармираха за необратимостта на катастрофалното покачване на морското равнище. Припомняме, че на 30 декември миналата година температурата на Северния полюс се покачи над нулата. На 16 декември пък бе регистрирана най-високата за последните 115 години температура на Северния полюс.
Холандия, чиято почти половина от територията е на по-малко от 1 м над морското равнище, помни страшния ден на 1 февруари 1953 г., когато чудовищно наводнение отнема живота на близо 1900 души, 200 хил. остават без домове. Оттогава битката с морето става национален приоритет и се взима решение за строеж на огромен комплекс от защитни съоръжения, т.нар. "План Делта". През 2008 г. Комисията "Делта" обяви, че заради климатичните промени до 2100 г. нивото на морето ще се повиши с 1,3 м.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване