06/05/16 12:01
(http://www.klassa.bg/)

BP компенсира акционерите си със $175 млн.

 British petroleum се договори с акционерите да им изплати 175 млн. долара, заради аварията от 2010 г. на нефтената платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив, се казва в съобщение на британската петролна компания, цитирано от „Прайм”.

Причина за компенсацията е искът на притежателите на акции на ВР, купили активите си след инцидента. В него те обвиняваха компанията, че ги е заблудила относно мащабите на аварията на петролната сонда. Превеждането на сумите ще стане на 2 транша през 2016 и 2017 г. по условия, одобрени от съда. Договорката не решава другите претенции, по подов аварията, свързани с ценните книжа на корпорацията.

Според Wall Street Journal, загубите на ВР от взрива на нефтената платформа във водите на Мексиканския залив надхвърля 56 млрд. долара. Делата срещу компанията с искания за компенсации продължават. Наскоро американски съд одобри договорка между властите в САЩ и BP за изплащането на 18,7 млрд. долара за част от щетите от аварията. От British petroleum уточниха, че общата сума без данъците, отишла за ликвидиране на последствията от инцидента, както и различните компенсации и глоби е възлиза на 53,8 млрд. долара.

Взривът на петролната платформа Deepwater Horizon през април 2010 г., отнел живота и на 11 души, стана най.голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Изтичането на нефт бе спряно едва на 4 август. Във водите на Мексиканския залив изтекоха около 5 млн. барела суров петрол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване