06/05/16 12:03
(http://www.klassa.bg/)

Изядоха двуметрова торта от суджук

 Двуметрова торта от пресен суджук беше атракцията на тазгодишния Празник на горнооряховския суджук. Апетитното изкушение бе донесено в градската градина рано сутринта и събра погледите на цяла тумба изгладнели роми, които повече от три часа се навъртаха около „подковите” с напразната надежда да успеят да си грабнат поне някоя от тях.

Тазгодишният десети празник бе открит от кмета на Г. Оряховица инж. Даниел Добрев и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя пожела на местните производители успехи и да осъзнаят отговорността, която им носи производството на горнооряховския суджук, който е първото регистрирано географско указание. „Горнооряховският суджук е най-известният месен продукт в България, пожелавам по-голямо производство и инициатива за участие в промоционалните програми, на които през тази година Европейската комисия увеличи бюджета на 111 млн. евро. Пожелавам да имате и повече потребители", каза министър Танева.

 

Докато чакаха откриването, а и след него жителите и гостите на Горна Оряховица заформира дълги опашки пред „къщичките на изкушенията” на трите фирми, производителки на вкусния деликатес. Цената на една печена подкова бе 4 лв., кюфтета и кебапчетата вървяха по левче, а бирата по 1,50 лв.

 

Някои от по-възрастните хора негодуваха и мрънкаха, че цените на мръвките били прекалено високи. „На магазина един пресен суров суджук излиза 2 лв. Тука са му сложили двойна надценка. Не им ща суджука, ще си опека вкъщи и ще дойда тука да си го изям”, недоволстваше беловласа „железничарка”. Повечето нейни наборки обаче не издържаха на изкушението и с треперещи ръце разтвориха портфейлите си, за да се „смърсят” с по парче пресен суджук. Падналият кратък, но пороен дъжд за десетина минути накара хората да зарежат опашките пред скарите и да се юрнат към опънатите шатри. След това обаче отново напече слънце и празненството продължи.

Празничната програма ще продължи през двата почивни дни с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. Организаторите са предвидили много кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване и много награди. Десетият Празник на горнооряховския суджук ще завърши в неделя с празнични илюминации.

Проявата се организира от 2007 г. по идея на сдружение „Раховец 2007”, инициатор за регистриране на горнооряховския суджук като запазено географско наименование.

Твърде любопитна е историята за този вкусен деликатес и появата му по нашите земи. Според легендата в Горна Оряховица суджук се прави още отпреди 500 години, когато хората започват да търсят начини за запазване на говеждото месо по-дълго време. Първият документ, в който суджукът се споменава, е ферман от времето на султан Сюлейман Великолепни от 1538 г. А през 1861 г. горнооряховски суджук е отличен с медал на престижното Международно търговско изложение в Торино. След регистрирането на горнооряховския съюз като запазено географско указание само три местни фирми имат правото да използват това название за продуктите си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване