06/05/16 12:32
(http://www.klassa.bg/)

Наръчник за печалба от Brexit

 
След по-малко от месец гражданите на Великобритания ще гласуват дали страната им да продължи да бъде част от Европейския съюз. Подобни политически събития често предизвикват бури на финансовите пазари. "Обикновено не обръщаме голямо внимание на политиката, но поляризираният избор ще доведе до много различни последици", коментира пред британския Телеграф Лаура Фол от Lowland Investment Trust. Така например в дните след референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., който беше отхвърлен, паундът поскъпна с 3%, което при търговията с валута се счита за значително изменение. Така естествено и българският инвеститор може да спечели от британския референдум, ако е убеден каква бюлетина ще пуснe мнозинството от поданиците на кралството. Въпросът е кои инструменти са подходящи за това?

Валутни подскоци

Според инвестиционните посредници основните хипотези са, че при оставане на Великобритания в ЕС цената на паунда и на британските акции ще се увеличат и съответно обратното, ще тръгнат надолу, ако страната поеме по пътя на т.нар Brexit.

Най-силна реакция от Brexit ще има върху валутния пазар, казва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг". Паундът може да отчете силен спад срещу еврото, ако спекулантите атакуват стабилността на валутата при решение за излизане на страната от ЕС. Финансовите услуги ще са най-губещият сектор, включително и веднага при излизане от ЕС. Банките вероятно ще се сблъскат с редица затруднения и допълнителни разходи, а значението на финансовите центрове във Франкфурт и Париж ще расте за сметка на Лондон. Компаниите, които изнасят към ЕС, не би трябвало да са засегнати от Brexit поне през следващите две години, докато трае периодът на договаряне на новите условия за търговия. Техните акции обаче ще отразят оттеглянето на капитали от европейски инвеститори и спекулативните очаквания за влошаване на фондовия пазар.

"При евентуален Brexit пазарите очакват 4-5% незабавен спад на цената на паунда и още 10-15% в последващия период. Основните губещи са банките, тъй като много от тях оперират със споразумения на ЕС. Печелившите ще бъдат компаниите износителки, които ще бъдат стимулирани от евтиния паунд. Водещият индекс FTSE500 ще бъде подложен на две противостоящи си сили – неизвестността ще го тегли надолу, а евтиният паунд – нагоре", коментира за "Капитал" Стийн Якобсен от Saxo Bank.

Ако залагате, че британците ще гласуват за излизане, можете да вложите пари на договор за разлика с ливъридж, за да увеличите дохода, или валутни put и call опции. "Лично според мен най-добра опция за спекулативно инвестиране в тези условия са опциите, тъй като те могат да ограничат евентуалните загуби, ако човек не познае изхода от референдума. При договорите за разлика загубите могат да бъдат по-значителни", коментира независимият финансов анализатор Красимир Атанасов, като припомни, че по-високият риск винаги означава по-голяма печалба. Според него, в случай че се гласува за излизане от ЕС, ще има шок на пазарите, а цените на книжата и валутата ще се понижават в продължителен период, тоест не бива да се бърза с излизането от позицията.

При решение за оставане обаче реакцията на пазара няма да бъде толкова силна, тъй като към момента шансовете за оставане преобладават. "Ръстът на британската валута ще се ограничи до няколко цента, а реакцията на фондовия пазар ще бъде дори още по-незначителна", прогнозира Цачев. Според Атанасов пикът на цените, тоест периодът, в който трябва да излезем от позиция при отхвърляне на референдума, ще е само 2-3 дни, така че трябва да се реагира бързо, когато се забележи, че цените тръгват надолу след първоначалния пик. В зависимост от брокера, който изберете, разходите по влизане и излизане от сделката може да тръгват от 20 до 100 долара и трябва да се калкулират. "Човек трябва да е готов да участва в подобна сделка с поне 2000 долара, за да има смисъл", коментира още той.

Добрите стари облигации

Правителствените облигации на Великобритания може да се превърнат в убежище, ако има силен срив на пазарите. Те са подходящи и за по-нискорисковите играчи. "При оставане в ЕС доходността по тях със сигурност ще се понижи, което означава съответно че пазарната им цена ще тръгне нагоре", прогнозира Павел Бандилов от "София интернешънъл секюритиз" . Според него моментът за инвестиция в паунда обаче е вече закъснял, тъй като цената на британската валута се повиши от март насам. Това означава, че ако Великобритания остане в ЕС, пикът, който цената на валутата направи след референдума, ще донесе по-малка печалба, която може и да не оправдае разходите по сделката. Според него моментът не е много подходящ за рисково инвестиране в договори за разлика (CFD) и е по-подходящо хората да се насочат към борсово търгуваните фондове (ETF), които следят представянето на британските ценни книжа. Освен това ETF обхващат цели сектори, а не само отделни акции, тоест защитават допълнително инвеститорите от внезапна загуба на пари. Те се продават като типични акции, разходът по сделка е от порядъка на 0.1-0.5% от стойността.

Цените на имотите във Великобритания и особено в района на Лондон рязко започнаха да се повишават от 2012 г. насам. Ако на Острова решат да излязат от ЕС, това може да доведе до охлаждането на този сектор. Възможностите за инвестиране са в индексите, които следят пазарите на комерсиални имоти. "Когато става дума за подобна позиция, от която вероятно ще искаме бързо да излезем, е по-добре да се насочим към по-традиционни инструменти, тъй като те са най-ликвидни и имат по-голям пазар", припомня Красимир Атанасов.

Възможностите за печалби от британската икономика не се ограничават само с периода около референдума. Според някои анализатори рисковете, които са натрупани в британската икономика, ще дадат отражение в следващите 2-3 години, независимо от изхода на гласуването. "Вотът за Brexit не е толкова важен, когато се има предвид британската икономика. Тази икономика е прекалено зависима от два сектора – финансовия и недвижимата собственост, а това са непродуктивни сектори. Така че не гледайте в самия Brexit, а по-скоро във фундаменталната причина да се прави къса инвестиция в паунда за следващите 2 или 3 години. Икономиката на Великобритания не може да се реновира, а вместо това разчита на чужди инвеститори, които купуват и поддържат активите в страната. Затова вярваме, че като цяло паундът ще бъде под натиск през следващите 2 до 3 години или докато не бъде разрешен икономическият проблем на страната", казва Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank.

Какъвто и подход и колкото и да сте убедени, че сте напипали пулса на британската народопсихология обаче, не забравяйте за риска. Докато за опитните играчи подобни политически събития са задължителна възможност за увеличаване на печалбите, за останалите хора често те са възможност за скъпи грешки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване