06/06/16 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Лятната почивка в планината наполовина по-eвтина

 

Само 12% от БГ туристите търсят прохладата

Поне с 30% по-евтино излиза лятната отпуска в планината в сравнение с активния зимен сезон, когато хотелиерите масово надуват цените, съобщи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Конкретни оферти обаче могат да се намерят на цени наполовина и дори с над 50% по-ниски от зимните, показва проверка на „Монитор“.

Само 12 на сто от българите обаче почиват през лятото в планината. Драганов поясни, че такъв тип туризъм е предпочитан от по-възрастни хора, които желаят тишина и спокойствие, вместо шумните ни курорти по Черноморието. Любителите на планината най-често тръгват в търсене на прохлада в петък и се връщат в неделя, като основно отсядат в хижи, лагери, къмпинги с бунгала или къщи за гости. Планината е предпочитана лятна дестинация и за хора, които извършват походи, особено в края на август и началото на септември, когато узреят горските плодове.

По думите на Драганов летният сезон в планината започва от средата на юли до към 15 септември, когато времето е най-подходящо за практикуване на екстремен туризъм като алпинизъм, катерене, рафтинг и парапланеризъм.

Проверка на „Монитор“ установи, че за 11 лв. на вечер можем да отседнем в стара банска къща, като цената в момента е намалена с 50%. В хотелите цените също са достъпни. Нощувка в 4-звезден хотел в Банско би ни струвала 21 лв. на човек, вместо 45 лв. В посочената сума се включва и ползване на басейн, парна баня и сауна. Ако доплатим още 17 лв., домакините ще ни предложат и закуска, обяд и вечеря.

Вилните селища в зимния курорт Боровец също са пуснали оферти в сайтовете за колективно пазаруване. Бунгало за четирима струва 67 лв. на ден, като офертата включва и ползване на волейболно, баскетболно игрище и детска площадка.

За пет нощувки в хотел с 3 звезди на Боровец ще трябва да се бръкнем със 160 лв. на човек. В цената влизат закуски, вечери плюс неограничено количество бира и вино по време на вечерите. Ако пък искаме да се храним на база All inclusive, цената се покачва с 34,50 лв. По време на престоя си всички гости имат възможност да ползват и SPA зоната на хотела.

В Пампорово цените започват от 23 лв. и стигат до около 200 лв. СПА пакет за двама възрастни, настанени в двойна стая плюс дете до 6 години, струва 64 лв., като ще получим и закуски и вечери.

Въпреки ниските цени обаче планината не ни излиза по-евтино в сравнение със сумата, която бихме дали за да прекараме лятната си отпуска на морето.

„Българите основно ходят по южните курорти на Черно море и дават между 25 и 55 лв. за нощувка, а в планината цените са почти същите, така че не се наблюдава огромна разлика“, поясни Драганов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване