06/07/16 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Главният православен храм в Швейцария отбелязва 150 г.

 Уникална фотоизложба, посветена на юбилея на най-стария православен храм в Швейцария, ще бъде отворена във вторник в залите на Държавния архив на Женева, предава РИА Новости.
Православният храм в центъра на Женева е започнал да се строи по инициатива на настоятеля на Руската имперска мисия в Швейцария. Проектът е бил под покровителството на княгиня Мария Николаевна Романова. Според замисъла, издигането на църквата е трябвало да олицетворява мощта и величието на руската държава и нейните национални традиции. 
В първите дни от своето съществуване храмът е обединявал около себе си руснаци, сърби, българи, сирийци и всички други православни жители на Женева, независимо от тяханта националност и социален статус. Настоятелите е трябвало да полагат много усилия за запазването на руските традиции на щвейцарска земя. 
Според организаторите изложбата трябва да представи руската църква не само като перла на архитектурата, но и като „културен и благотворителен център, съхраняващ езиковите и исторически традиции“. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване