06/08/16 22:04
(http://www.klassa.bg/)

Kражбите на фирми се погват с поправки в Търговския закон

 Мерки за редуциране престъпленията от типa кражби на фирми предвиждат поправки в Търговския закон, одобрени от Министерския съвет вчера. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ги определи като „малки, но съществени“. „Те са свързани с изискването освен нотариална заверка на подписи, да има такава и на съдържанието. С въвеждането на изискване за нотариална заверка и на съдържането и изискването копие от този документ от заверката да се съхранява при нотариуса ще се ограничат до минимум тези престъпления“, обясни Захариева.
Друго нововъведение е във връзка с т.нар. оздравително производство. „Това е цяла нова глава в Търговския закон, която дава възможност на търговец, който е заплашен от изпадане в неплатежоспособност, но все още не е фалирал, по негово искане в съда да започне процедура по оздравяване на фирмата му. Дава се възможност за удовлетворяване на кредиторите на търговеца, запазване на работните места при този търговец“, каза Захариева и поясни, че производството ще се развива и одобрява пред съда заедно с оздравителен план, с участието на кредиторите.
„По изрично настояване на бизнеса се изменя и Законът за нотариусите и нотариалната дейност и с цел не оскъпяване и намаляване на административната тежест ще се събира „проста“ такса. Например, ако дружествен договор е 3 страници, оскъпяването ще е не повече от 14 лв.“, обяви министърът. Тя се обоснова с проведено проучване между членовете на БТПП и БСК. Проучването установило, че в единия случай 69% от бизнеса, в другия 89% подкрепят тази мярка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване