06/08/16 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Всеки втори тегли бърз кредит най-малко 2 пъти годишно

 

Най-много се страхуваме да не останем без работа

Почти всеки втори българин прибягва до бърз кредит най-малко 2 пъти на година. Според проучване на една от компаниите за бързи заеми на нашия пазар 42 на сто вземат кредити повече от веднъж годишно. Едва 18% от българите пък опират до „лесните“ заеми веднъж на 1–2 години. Проучването е проведено през април тази година в 7 европейски държави и Мексико.

В сравнение само 26% от отговорилите чужденци са споделили, че взимат бързи кредити повече от един път в годината.

Проучването за българския пазар сочи още, че 25% от хората се страхуват от безработица. Изпълнителният директор на „Провидент“ Петер Хорват обясни, че в момента в България безработицата е на сравнително ниски нива, но хората се притесняват, че ако загубят работата си, няма да имат спестявания, на които да разчитат.

Притесняваме се и от ежедневните разходи

както и от липсата на пари, с които да ги посрещаме.

Хорват допълни, че 69 на сто от сънародниците ни нямат спестени пари за „черни дни“, а 13% имат скътани до 527 лв. Едва 8 на сто разполагат със сума по-голяма от 527 лв.

Таня Обущарова, координатор „Корпоративни връзки“ във фирмата за бързи заеми съобщи, че най-често теглим пари за ремонт, за неочаквани разходи и здравеопазване.

Проучването показва, че 35% биха изтеглили пари от нефинансови институции за здравни грижи, докато европейците, които биха изтеглили подобен заем, са едва 9%. Това според експертите се дължи на не добре работещата здравна система у нас.

При парите за образование също се наблюдава огромна разлика. Разминаването между нас и другите граждани на Европа е над 5 пъти. Само 5% от чужденците биха изтеглили бърз кредит за покриване на образователни нужди, като в България

27 на сто от хората биха изтеглили кредит за учене

тъй като ценят образованието и намират за изключително важно да образоват децата си.

В допълнение 26% от българите са оптимисти за икономиката на страната и смятат, че тя ще се подобри през следващата година. По-големи оптимисти от българите са единствено румънците, 45% от които очакват подобрение в икономиката в следващите 12 месеца. 38 на сто от гражданите на България смятат, че ситуацията в икономиката няма да се промени през следващата година.

Положително сме настроени и към собственото си финансово положение

– 58%, като в същото време 56 на сто от запитаните са отговорили, че внимателно са следили ежедневните си разходи в последната година.

Българите вече са станали много внимателни, когато взимат заеми, сочи допитването. Повече от половината предварително преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, като се съобразяват и с крайната сума, която ще трябва да платят.

Експертите допълниха, че средният размер на заемите, теглени от фирми за бързи кредити, е 700 лв. 40% смятат, че да се изтегли подобна сума е сравнително лесно, а за 34 на сто от участвалите в проучването е трудно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване