06/08/16 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Доклад на ООН: ИД все още е много силна

 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун представи доклад за заплахата, която Ислямска държава представлява за международния мир и сигурност, според който независимо от действията на коалиционните сили, в резултат на които групировката понесе сериозни поражения и разпространението й на нови територии бе спряно, ИД и до момента не е отслабена окончателно в стратегически план.

Терористичните атентати в Русия, Египет, Франция, Германия, САЩ, Бангладеш, Индонезия и други страни, показват, че групировката минава към друга тактика. В доклада се алармира за опасността координираните от ИД атаки срещу международни граждански цели да зачестят. Атентатите в Париж през ноември 2015 и Брюксел през март 2016 г. показват способността на ИД да осъществи комплексни терористични атаки в няколко етапа. По оценка на доклада в резултат на въздушни удари срещу обекти в Сирия и Ирак, добивът на нефт в контролираните от ИД територии е намалял с 30-50%, в същото време бунтовниците засилват натиска си върху населението. Има опасност за активизиране на опитите за отвличания на чужди граждани с цел откуп. Според последните оценки през последните години около 38 000 чужди бойци са се опитали да попаднат в територии, контролирани от ИД.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване