06/08/16 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Стартиращата "Енхенсив" е на път да получи 1 млн. лв. финансиране

 Сигурно неведнъж сте се чудили защо разпращате десетки CV-та, а отговори така и не идват. Дори отрицателните. Същият въпрос си задава и Волен Вълков, когато преди три години се опитва да си намери работа в Германия. И така открива отговора - неподходяща информация в скучна форма. Тогава му хрумва да си направи по-цветно, персонализирано за компанията и с повече лична информация CV. A равносметката три години по-късно е собствена компания, 400 хил. лв. инвестиция от Eleven и почти приключили преговори за нови 1 млн. лв. финансиране.

Създадената през 2014 г. "Енхенсив" развива едноименната платформаЕnchencv за генериране на автобиографии. "Такива извън стандарите", казват основателите. Простата идея, която стои зад бизнеса им, е, че - от една страна, подготвянето на CV е досадно за всеки, на когото му се налага да го прави, от друга - че често поради неопитност хората не знаят какво да напишат и как да го поднесат правилно. И не на последно място за компаниите е безкрайно тягостно да четат едни и същи неконкретни и несъдържателни резюмета в скован черно-бял формат.

Извън стереотипите

Волен Вълков и Георги Иванов се познават от години покрай предприемаческата организация StartItSmart и са студенти, когато решават, че в правенето на CV-та има бизнес. Започват да проучват какво съдържание и какъв дизайн привличат вниманието на HR отделите на компаниите. Отначало помагат на познати и приятели да си направят резюме, те ги препоръчват и така се завърта колелото. През ръцете им буквално минават около 300 автобиографии, всяка от които е направена след обстоен разговор с човек.

Скоро към тях се присъединява и програмистът Димитър Вулджев, на когото се дължи съществуването на технологичната платформа към днешна дата. Той пише софтуера, който днес позволява на потребителите на Enchancv да си генерират автобиография само като попълнят онлайн форма. Сред полезните инструменти са допълнителните въпроси, които софтуерът задава, за да може попълващият да конкретизира максимално данните и да му хрумне да вмъкне информация, която иначе би игнорирал - например че е бил доброволец в студентска организация или че хобито му е дизайн.

Въпреки че по думите на Вълков по света има минимум 100 компании с подобна дейност, екипът е уверен в успешния си продукт и модел. Изглежда, и инвеститорите са на това мнение. Първата инвестиция в компанията е при самото й създаване през май 2014 г., когато фондът Eleven влага 25 хил. евро срещу стандартната си политика да получи 8% от компанията. Следват още две вълни на дофинансиране - в края на същата година и през 2015 г., на обща стойност от 175 хил. евро, като за тази сума фондът купува конвертируеми облигации.

Сега "Енхенсив" водят преговори за следващ сийд рунд, в който търсят 1 млн. лв. Вече са договорили две трети от тях, а част от новите инвеститори са Саша Безуханова, директор на отдел "Публична администрация", Hewlett Packard за Централна и Източна Европа, до 2013 г. и основателка на платформата MoveBG, и съоснователят на купената от Progress софтуерна компания Telerik Светлозар Георгиев.

Средствата вече имат и конкретно предназначение - за доразвиване на продукта, за маркетинг, за по-стабилно стъпване на американския пазар и разрастване на 13-членния екип на компанията.

Амбиции за милион

"Енхенсив" са се насочили към четири основни целеви групи - току-що завършилите студенти, които търсят първата си работа, вече миналите през един стаж и търсещи първия си кариерен скок, сменящи работата си и мениджърите. Фокусът е главно върху първите две групи, където възрастта на потребителите е между 20 и 25 години. До момента с платформата са генерирани около 20 хил. автобиографии, твърди Волен Вълков, около 60% от които в САЩ, 15% в България, а останалите основно във Великобритания.
Именно към презокеанския пазар ще насочи усилия екипът на компанията. "Там всичко е различно. Хората имат готовност да плащат за всякакви услуги", обяснява Димитър Вулджев, който прекарва последните няколко години в САЩ.
А Enchancv може да се използва на така наречения fremium принцип - основната база услуги и инструменти са безплатни и само някои опции се заплащат. От ноември 2015 г., когато е добавена опцията за плащане на сайта, досега около 500 потребители са избрали платения модел - 15 долара абонамент. "Плащащите потребители са около 3-4%", обяснява Георги Иванов.

Целта на "Енхенсив" е да достигнат около 1 млн. потребители до края на годината, както и да постигнат устойчивост на бизнеса и компанията да започне да се самоиздържа.

И макар че всичко започва от чисто потребителски ориентиран продукт, четиримата съоснователи вече поглеждат към бизнес сектора и образователните институции с идеята в бъдеще да преминат към b2b модел. Например да предложат на компаниите софтуер, който достатъчно добре да пресява автобиографиите на кандидати за дадена позиция, за да не се налага човешка намеса. Идеите са още в зародиш, но Вълков и Иванов продължават да са твърдо убедени, че в CV-тата определено има бизнес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване