06/09/16 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът прие закон срещу кражбите на фирми

 Мерки за редуциране престъпленията от типa кражби на фирми предвиждат поправки в Търговския закон, коiто бяха приети от Министерския съвет. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ги определи като „малки, но съществени“. „Те са свързани с изискването освен нотариална заверка на подписи, да има такава и на съдържанието. С въвеждането на изискване за нотариална заверка и на съдържането и изискването копие от този документът от заверката да се съхранява при нотариуса ще се ограничат до минимум тези престъпления“, обясни Захариева. Тя поясни още, че кражбите на фирми се извършват с фалшиви документи и фалшиви удостоверения за подписи по прехвърляне на дружествени дялове, за прехвърляне на фалшиви пълномощни, прехвърляне на имущество и ако и съдържанието трябва да е подложено на по-строг контрол.
Друго обявено от нея нововъведение е във връзка с т.н. оздравително производство. „Това е цяла нова глава в Търговския закон, която дава възможност на търговец, който е заплашен от изпадане в неплатежоспособност, но все още не е фалирал, по негово искане в съда да започне процедура по оздравяване на фирмата му. Дава се възможност за удовлетворяване на кредиторите на търговеца, запазване на работните места при този търговец“, каза Захариева и поясни, че производството ще се развива и одобрява пред съда заедно с оздравителен план, с участието на кредиторите. „Това ще доведе до икономическа стабилност“, категорична беше тя. Според думите й през 2014 година ЕК отправила препоръки за подобни практики и за промени по процедурите по несъстоятелност и по оздравяване, както и мерките срещу източване на форми, обявени в несъстоятелност. В законопроекта са включени и правила, благодарение на които фирми, обявени в несъстоятелност, ще бъдат предпазвани от източване.
„По изрично настояване на бизнеса се изменя и Закона за нотариусите и нотариалната дейност и с цел не оскъпяване и намаляване на административната тежест ще се събира „проста“ такса. Например, ако дружествен договор е 3 страници, оскъпяването ще е не повече от 14 лв.“, обяви министърът. Тя се обоснова с проведено проучване между членовете на две работодателски организации, а именно БТПП и БСК. „От проучването на фирмите се установи, че в единия случай 69 % от бизнеса, в другия 89% подкрепят тази мярка. Предпочитат повече действия и административни подробности, но да са сигурни, че няма да им откраднат фирмата“, каза тя. Захариева препоръча докато се въведат тези мерки, търговците, които искат да предпазят фирмите си, да се абонират за безплатната услуга на Търговския регистър уведомяване чрез есемес, ако се извършва промяна в тяхната фирма. „Дори и в този случай, ако не реагират до 3 дни и не поискат спиране на промяната, следват дела дълги години дали някои се е опитал да измами собственика или не“, поясни правосъдният министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване