06/10/16 07:46
(http://www.klassa.bg/)

БГ експортът на безалкохолни за ЕС скочи с 29%

 

Внасяме предимно китайски и турски стоки

С 28,8% се е увеличил българският износ на безалкохолни, алкохолни напитки и тютюн към ЕС за периода януари-март 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на на Националния статистически институт (НСИ).

През 2016 г. сме изнесли подобни стоки за 77 млн. лв., а през миналата година сумата е била 59,8 млн. лв., или със 17,2 млн. лв. по-малко. Ръст е отбелязан и в експорта на химични вещества и продукти като мебели, облекло, обувки, медицински уреди и часовници. Основно наши продукти пътуват към Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Великобритания.

Парите, които България печели от стоки, изнасяни към трети страни, продължават да намаляват. През първите четири месеца на годината сме спечелили със 436,5 млн. лв., или с 3 на сто по-малко спрямо януари-април 2015 г., когато сумата е възлизала на 14,662 млрд. лв.

Данните показват още, че сред основните ни търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия.

През април износът на България към трети страни спада с 26,8% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1,098 млрд. лв. Отново най-често

 

другите държави купуват от нас мебели, облекло и обувки

 

като се наблюдава и усилено търсене на машини, оборудване и превозни средства. Най-голям спад се наблюдава в сектор минерални горива и масла – 38,5 на сто.

Данните на НСИ показват още, че вносът към страната ни също намалява. През първите четири месеца на годината общата стойност на внесените продукти от трети страни спада с 19,4% и достига 4,961 млрд. лв. Година по-рано сумата е била 6,159 млрд. лв.

Отчита се спад и при вноса от страните членки на ЕС. През първото четиримесечие на 2016 г. сумата е възлизала на 10,542 млрд. лв., а през 2015 г. - на 10,688 млрд. лв.

От своя страна през април сме внесли стоки за 4,014 млрд. лв., което е с 11,3% по-малко в сравнение със същия месец на 2015 г. Пропадането е повече от два пъти спрямо регистрираните през март 5,3 на сто. Понижението е пето поредно, но поглеждайки данните по-назад, общият внос бележи осем спада през последните 9 месеца. Единственият ръст за този период е бил през ноември 2015 г.

 

Най-много е намалял вносът на промишлени суровини

 

и на минерални горива, съответно с 45 и 38,2%. В страната ни са започнали да влизат повече мазнини и масла от животински и растителен произход, както и дрехи и обувки.

Най-често родните търговци залагат на руски, турски, китайски и сръбски стоки. От европейските страни пък вкарваме продукти от страни като Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване