06/10/16 08:44
(http://www.klassa.bg/)

Обвиняват Цветан Василев като шеф на банда. Съд в Белград го екстрадира, но има още 2 инстанции

 475 свидетели разпитани за 2 г. при разследването за източването на КТБ, 133 са експертизите, делото е 250 тома

Делото срещу Цветан Василев и останалите 13 обвиняеми за източването на КТБ вече е в спецпрокуратурата, съобщи в четвъртък Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Банкерът е ръководител на бандата за длъжностни присвоявания, а останалите са членове и помагачи.

От Министерството на външните работи все още няма информация за решението на Висшия съд в Белград за екстрадирането на Цветан Василев, каза още тя.

 

Един от адвокатите на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ - Менко Менков, заяви пред “24 часа”, че знае за решението на сръбските магистрати да екстрадират Василев. То обаче ще бъде обжалвано пред апелативния съд, а последната дума има министърът на правосъдието в Сърбия.

Това е втората

процедура по

екстрадирането

на Василев от

Сърбия,

където той избяга още през лятото на 2014 г. Банкерът имаше стъкларски завод там, финансиран от КТБ, но предприятието наскоро беше продадено.

Цветан Василев е призоваван няколко пъти да се яви за разпит в прокуратурата. Направили сме всичко възможно, за да му осигурим право на защита, посочи още Арнаудова. Последната дата, за която има призовка, е 20 юни и ако иска, може да бъде разпитан.

Разследването за източване на 206 млн. лв. от КТБ се води в Софийската градска прокуратура от юни 2014 г. Досега са разпитани 475 свидетели, назначени са 133 различни експертизи, а делото е набъбнало до 250 тома.

От всички доказателства станало ясно, че Цветан Василев и останалите 13 души са били престъпна група. Тя действала от януари 2009 г. до юни 2014 г.

Досега делото наблюдаваше прокурорът Иван Гешев.

С постановление от четвъртък делото е в спецпрокуратурата и ще се наблюдава от Ирина Арменкова. Прокурорът Иван Гешев пък е кандидат за ръководител на специализираната наказателна прокуратура.

Обвиненията срещу Цветан Василев са, че е присвоил 206 млн. лв. от банката с помощта на бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Стоянов, изпълнителните директори на КТБ, служители и одитори. Според разследването от банката са раздавани кредити без обезпечения на свързани с КТБ и Цветан Василев фирми.

Още през юни 2014 г. той напусна България, когато КТБ вече потъваше. След няколко месеца издирване с Интерпол

банкерът се

появи в

полицията в

Белград и се

предаде

Съдът му определи мярка подписка. След това от прокуратурата в България поискаха той да бъде екстрадиран у нас, за да бъде разпитан и да му повдигнат обвинения. Веднъж вече Висшият съд в Белград позволи той да бъде върнат у нас. Апелативният съд обаче върна делото заради нарушения и така то отново отиде на първа инстанция. Междувременно Цветан Василев поиска сръбско гражданство и политическо убежище, защото страната не екстрадира свои граждани. Той неведнъж заявяваше в сайта си, че е готов да се прибере веднага, ако не бъде вкаран в ареста и му се осигури справедлив процес. След стартирането на процедурата по екстрадиция обаче той не може да направи това самоволно. 

Румяна Арнаудова

 

Второто решение на казуса с екстрадирането на Василев в България е от април. Все още не е обжалвано на апелативната инстанция, която го върна преди година за ново разглеждане.

2 г. след образуване на досъдебното производство обвиняемите могат да поискат делото да се разгледа в съда, което означава, че срокът на разследването изтича и Цветан Василев и останалите 13 души са в правото си да го направят. Вариантите са два - Цветан Василев го съдят задочно или прекратяват делото срещу него. Според адвокат Менков това е сложен юридически казус, защото клиентът му не може да бъде съден задочно. Причината - знае се къде е, а срокът за разследване изтича скоро.

Прокурорите

следят

сроковете.

344 дни делото е

било в съда

Това време не

влиза в 2-те

години за

разследване,

НПК дава тази възможност. Нямаме притеснения в това отношение", каза прокурор Арнаудова. Очаква се до края на 2016 г. да приключи разследването на престъпната група, ръководена от Цветан Василев.

Делото за екстрадиция на Цветан Василев се точи вече година и половина, а от Сърбия не отговаряха на молбите от България за правна помощ. Наложи се главният прокурор Сотир Цацаров да сигнализира Съвета на Европа и да поиска спешно разглеждане на казуса.

В сряда четирима депутати оповестиха поканата си до главния прокурор да докладва за разследването по КТБ, се позоваха на конституцията. Цацаров не го направи, защото не е длъжен да дава информация по конкретни случаи, обясни в четвъртък Румяна Арнаудова. Депутатите са уведомени за процедурата, по която могат да поискат това. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване