06/10/16 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Посрещнаха ракетния US-разрушител „Портър” с „НАТО вън“

 С надпис на вълнолома „NATO вън, имате ли памперс” посрещнаха 154-метровия боен кораб „Портър“, който е на 3-дневно посещение във Варна. Заради антинатовския надпис и настроения, районът на пристанището около ескадрения миноносец бе поставен под изключителна двойна охрана, както от служители на Военна полиция, така и от американски военни с тежко въоръжение.

„Това е най-добрият разрушител в US-флотa. Моряците му представят бойния дух на американския народ и олицетворяват мотото на нашия кораб - Защитник на свободата“, заяви командирът на ескадрения миноносец, кап. ІІ ранг Андриа Слау, която е една от малкото жени на отговорния командирски пост в Щатския флот. Тя е завършила Военноморската академия на САЩ и е офицер от 18 години. След дипломирането си е изпратена на кораб и в момента ръководи екипаж, в които 30% от състава е женски.

Визитата на щатския разрушител е част от рутинните операции на Шести американски флот, част от който е и „Портър“, обясни дамата-капитан, като добави още, че покриват с мисиите си общо 12 области. „Провеждаме такива рутинни операции в цялата зона на отговорност на Шести флот, която включва не само Черно море, но и Средиземно, и Балтийско море. Имаме изключително професионални взаимоотношения с руските ни колеги и се надяваме да се наслаждаваме на такъв професионализъм и в бъдеще", каза още кап. Слау. Тя добави, че се надява „Портър" да помогне за повишаването на регионалната сигурност и сътрудничество. УС-моряците са участвали в съвместно учение и с екипажа на българската фрегата „Смели". „Винаги е удоволствие да работим с Българския военен флот и армия и очаквам с нетърпение още такива обмени с нашия натовски партьор. Освен това, Варна е страхотно място за посещение, особено през лятото“, сподели Андриа Слау.

Екипажът на „Портър" е от близо 300 моряци, от които около 100 са жени. Те изпълняват почти целия спектър от задачи на кораба. 9000-тонният разрушител е приет на въоръжение в САЩ през 1999 г. и е снабден със средства за едновременно водене на бойни действия срещу въздушни, морски и подводни цели. Разрушителят е оборудван с крилати ракети „Томахоук", система за отбрана „Инджис", разполага и с хеликоптерна площадка. Специално съоръжение позволява зареждане на кораба с провизии, докато е в открито море. На борда има още зала за спорт, като заедно с физическите тренировки и с кафето, членовете на екипажа поддържат тонуса в натовареното си с вахти и други задачи ежедневие.

Посещението на „Портър“ във Варна е рутинно и неофициално. Ескадреният миненосец ще остане в морската столица до 10 юни. Операцията, която извършва в акваторията на Черно море, е патрулиране с цел поддържане на сигурността и доразвиване на връзките с натовските партньори, сред които е и България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване