06/11/16 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Новият собственик на "Сити Клиник" и "Токуда" ще инвестира в болници във Варна и Бургас

 Близо 70 млн. лв бяха вложени в изграждането на четвъртото лечебно заведение от веригата "Сити Клиник" у нас - Онкологичният център на бул. "Цариградско шосе" в София, с РЗП е 12 000 кв. м. и разполагащ със 140 легла.

Фотограф: Мария Съботинова

Турският холдинг "Аджъбадем" официално стана собственик на веригата болници "Сити Клиник и болница "Токуда". Изпълнението на сделката бе официално обявена вчера.
Инвестиционните намерения на новата здравната структура "Аджъбадем Сити Клиник" е разкриването на нова болница във Варна и разширяване на съществуващо болнично заведение в Бургас. Това информираха от общата компания, чийто изпълнителен директор е Илиан Григоров.

"Нашето желание е да съхраним това, което същетвува в "Токуда" и "Сити Клиник" и да го развием така, че българското население и българските пациенти да имат достъп до най-висококачествената услуга, която могат да получат както в България, така и извън България", коментира Григоров.

България е третата чуждестранна инвестиция на групата Аджъбадем (AcibademSağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.) след Македония и Ирак, като плановете й са да растат в региона, вероятно Румъния и Сърбия.

Да припомним, че преди почти година, собствениците на "Сити Клиник" закупиха над 100 хил. кв. м площ (около половината) от мол "Галерия Варна", с намерението да я превърнат в здравно заведение.
[Градът.бг]

"Сити Клиник" има вече един филиал в морската столица - МЦ "Сити клиник Брегалница".

В началото на 2015 г. собствениците на "Сити Клиник" бяха предвидили 200 млн. лева за разширяване на първата кардиологична база на Околовръстния път в София, за новата очна болница в столицата (открита през декември 2015 г.), както и за здравно заведение във Варна, с над 150 легла, и закупуване на работеща болница в голям областен град.

Близо 70 млн. лв бяха вложени в изграждането на четвъртото лечебно заведение от веригата "Сити Клиник" у нас - Онкологичният център на бул. "Цариградско шосе" в София, с РЗП е 12 000 кв. м. и разполагащ със 140 легла.

"Сити Клиник" разполага с необходимите условия да бъде конкурентна на турските болници, а защо не и оттам да идват пациенти в България. Надяваме се, че можем да привлечем пациенти от целия регион, защото не отстъпваме на водещите болници по оборудване и ниво на медицинския персонал" , каза в началото на годината Ангел Ангелов, Председател на борда на сдиректорите на веригата лечебни заведения "Сити Клиник".

По данни на собствениците на известната верига здравни заведения, българите всяка година плащат по около 200 млн. долара за лечението си в Турция. Затова амбицията и на новата здравна група е да предлага уникални за България технологии и медицински услуги, като се превърне в притегателен център за пациенти от държави в региона, Русия и Близкия Изток.

Подготвя се архитектурния проект на втора многопрофилна болница до съществуващата на Околовръстния път
в София, за която са предвидени първоначално 50 млн. лева, и в рамките на 2016 г. трябва да започне строителството. Това заяви началото на 2016 г., в първия брой на сп. "ГРАДЪТ" Ангел Ангелов.

По думите му, компанията планира още най-малко 30 млн. евро инвестиция в многопрофилна болница във Варна, в част от мол "Галерия Варна".
"Архитектите вече работят по възможните проекти, така че да изберем най-добрия вариант, а строителството ще започне в момента, в който сме готови с проектирането и с най-доброто решение за болницата", обяви тогава Ангел Ангелов.

Сградите на веригата здравни заведения "Сити Клиник" са проектирани в един и същ стил, така че, влизайки в тях, човек да разбере, че представляват една верига.
Фотограф: Мария Съботинова

Всички болници са дело на американското проектантско студио HKS, което е едно от най-големите в света и изготвя архитектурните проекти на хиляди болници всяка година. Последният обект те разработиха съвместно с българските проектанти от "Проарх". 
Политиката на компанията досега бе да инвестира най-вече в реконструкцията на съществуващи сгради. Това е по-ефективният модел в който за кратки срокове може да се трансформира наличният сграден фонд, смятат инвеститорите.

"Основното предизвикателство е свързано със създаването на цялостна среда, в която пациентът да се чувства максимално обгрижен. Защото смятаме, че 50% от лечението зависи от средата, в която той се лекува", каза още Ангелов.

Не случайно първата сграда на веригата "Сити Клиник" спечели престижна награда в Националния конкурс "Сграда на годината"2013, в категория "Сгради в сферата на здравеопазването".
Фотограф: Строителство Градът


По отношение на плановете си за болница "Токуда", новите собственици са категорични , че няма да затварят нито едно отделение, но ще обновят технологиите, които вече са остарели.

Турският инвеститор притежава 76.5% от общата компания "Аджъбадем Сити клиник", а за българските акционери в "Сити клиник" остават 23.5%, като повечето са на братята Лука и Ангел Ангелов, мениджмънта и други инвеститори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване