06/11/16 09:52
(http://www.klassa.bg/)

Отлагат прехвърлянето на енергийната борса към финансовото министерство

 Българската независима енергийна борса ще остане собственост на БЕХ поне до края на годината, научи Агенция „Монитор“. Според договорките с Европейската комисия собствеността на борсата трябваше да бъде прехвърлена на Министерството на финансите в срок до 14 юни 2016 година. По искане от наша страна ЕК се е съгласила с удължаването на срока. Мотивът е бил да има възможност борсата да се развие по-бързо и по-добре.

Прехвърлянето на собствеността е един от ангажиментите, който БЕХ пое пред ЕК, за да бъде прекратена наказателната процедура от Брюксел. ЕК заведе дело срещу БЕХ, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ в края на 2012 г. по подозрение за злоупотреба с господстващо положение на пазара на едро на електричество у нас.

Пускането на платформата за търговия „ден напред“ на енергийната борса беше основният ангажимент по делото, както и осигуряването на определени количества за търговия на нея от НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" за период от пет години. За първата година от споразумението с ЕК минималните количества са 293 мегавата средно, като през петата година те трябва да са стигнали 807 мегавата средно.

БЕХ е изпълнил и ангажимента за назначаване на контролиращ управител. За такъв е предпочетена чужда фирма, като в процедурата са се състезавали петима кандидати. Контролиращият управител следи изпълнението на ангажиментите на БЕХ и докладва на ЕК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване