06/11/16 10:02
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата опроверга адвоката на Цветан Василев, Апелативният съд в Белград подхваща банкера-беглец

 Апелативният съд в Белград подхвана делото за екстрадиция на Цветан Василев. Магистратите от втората инстанция по процеса вече са се запознали с документите, след като още преди месец Висшият съд в Белград е взел решение, че забегналият в чужбина мажоритарен собственик на КТБ трябва да бъде върнат у нас, както настоява българската прокуратура. Това обяви пред Агенция "Монитор" говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова.

За решението на Висшия съд се разбра едва вчера, като веднага след това от държавното обвинение са изискали през Външно министерство информация от сръбските власти за хода на екстрадиционното производство. Днес следобед е получен отговорът, като той опроверга информация, дадена по-рано през деня от един от българските защитници на Цветан Василев - адвокат Констатин Симеонов. В ефира на Нова TV Симеонов заяви, че Апелативният съд в Белград пак е върнал делото за екстрадиция на Цветан Василев на по-долната инстанция. Оказа се, че адвокатът всъщност е извъртял истината, защото Апелативният съд не е отказал екстрадиция, а е върнал на първата инстанция делото само за поправяне на техническа неточност. "Решението на апелативните магистрати в Белград не е отказ от екстрадиция. Те са поискали от първоинстанционния съд само да поправи технически пропуск - да преведе решението си на български и така да го връчи на Цветан Василев, каквито са изискванията на международната конвенция. Тепърва Апелативният съд ще разглежда делото по същество", подчерта пред Агенция "Монитор" Румяна Арнаудова. 

От вчера делото срещу Василев и още 13 души е на отчет в спецпрокуратурата. Очаква се да бъдат повдигнати и нови обвинения – към Василев за ръководител на организирана престъпна група за длъжностни престъпления, а към останалите – за участие в нея. До момента ексбанкерът е обвинен за присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Според данните на обвинението групата е действала от 1 януари 2009 г. до юни 2014 г. До края на месеца се очаква да бъде готова назначената международна одиторска експертиза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване