06/11/16 09:55
(http://www.klassa.bg/)

Протестиращи в Гърция блокират пристанищата и заплашват туризма

 Протестиращи пристанищни работници блокираха офисите на приватизационната агенция в Атина в знак на недоволство срещу разпродажбата на двете най-големи пристанища в Пирея и Солун, предаде Ройтерс. Приватизациите са ключово условие в спасителните програми за Гърция от 2010 г. насам, но досега те генерираха само малка част от първоначалната цел за 50 милиарда евро и срещнаха силна съпротива от страна на профсъюзите. Те бяха обещани от Атина в замяна на крайно необходимите й спасителни заеми.

През април Гърция подписа споразумение за продажбата на 67-процентен дял от акциите на пристанище Пирея с китайския гигант Коско за 368,5 милиона евро. В рамките на приватизационната схема Атина трябва да продаде също и 67-процентен дял от северното пристанище Солун. Започналите преди две седмици щафетни стачки на пристанищните работници са на път да блокират трафика на двете основни пристанища и да създадат сериозни проблеми на туризма.

В събота на пристанище Пирея се очакват да акостират седем круизни кораба, за да натоварят 13 000 пасажери, които ще пристигнат в Атина с чартърни полети от различни части на света.

Синдикалните сдружения на пристанищните работници решиха да продължат стачките. Опасявайки се от съкращения, пристанищните работници заявиха, че няма да се върнат на работа, докато исканията им не бъдат приети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване