06/11/16 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Цената е основен критерий при избора на офис, но мястото и качеството са все по-важни

 Подобряване на пазара на офиси в столицата и в някои от големите градове отчитат експертите през последните две години. Това води до ускорено търсене, намаляващ обем свободни площи, повишаващи се разходи за наемателите и ограничаваща рамка на пазара на работна ръка.

Същевременно компаниите имат по-високи изисквания при избора на офис. Въпреки че количествените фактори като наем и такса за поддръжка продължават да са водещи при търсенето на фирмите, тежестта на качествените фактори като достъпност на локацията, качество на сградата и нейното управление се увеличава (виж инфографиката). Това сочи последното пазарно проучване на MBL|CBRE, което беше представено в сряда. Изследването обхваща 80 компании, представители на водещите наематели на офис сгради в София (от широк спектър сектори като информационни технологии, аутсорсинг, професионални услуги, здравеопазване, финанси, застраховане и недвижими имоти, бързооборотни стоки, производство и др.), работодатели на над 15 хил. служители, които заемат общо повече от 150 хил. кв.м офис площи.
 

Планове за растеж
 

Един от движещите фактори за раздвижването на пазара на офис площи е експанзията на големите наематели през последните пет години. Според проучването на MBL почти 84% от анкетираните фирми са увеличили персонала си през този период, като мнозинството са се разраснали с над 25%. Плановете за следващите две години също са позитивни - две-трети от анкетираните компании предвиждат да наемат нови служители. Фирмите от секторите IT, аутсорсинг и професионални услуги посочват, че планираното разрастване за периода ще бъде повече от 25%. 
 

Локацията
 

Очакванията на експертите са, че сериозна част от новонаетия персонал на компаниите ще бъде в сателитни офиси в провинциалните градове. Според резултатите от анкетата 13% от фирмите възнамеряват да открият представителство извън столицата. Проучването отчита, че 11% от фирмите вече имат такова, почти същият процент за момента не са сигурни, а 64% от анкетираните нямат намерение да излизат извън София.
"Интересно е, че компаниите посочват Велико Търново като потенциална локация за нов офис, но сред предпочитаните дестинации не е отбелязан Бургас, където през последните години се виждат доста положителни инициативи от страна на местната власт за привличане на бизнеса", коментира Николай Неов, мениджър "Офис площи" в МBL|CBRE. Част от компаниите обаче се колебаят между няколко локации, така че все пак може да изберат офис в морския град.
 

Избор на офис в София
 

Според анкетираните компании бул. "Цариградско шосе" е най-привлекателният район за избор на офис в столицата, а сред основните причини за това са, че там вече има налични разработени офис сгради и утвърдени наематели. Интересът обаче е не по-малък към центъра, Бизнес парка и жк "Младост", както и кварталите "Лозенец" и "Хладилника".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване